7.6 C
București
joi, 21 octombrie 2021

Ce teamă are PSD la moțiune: să nu avem simultan doi premieri

Ce teamă are PSD la moțiune? Liderul senatorilor PSD, Lucian Romașcanu, a oferit, joi, un răspuns surprinzător.

„Nu vrem să fim în situaţia să avem doi premieri puşi – unul de Coaliţie şi unul de către CCR”, a explicat senatorul Romaşcanu.

Dacă moțiunea de cenzură are succes, premierul Cîțu este demis, iar Coaliția va numi un alt premier. Dar senatorul Romașcanu se teme că, în paralel, CCR poate decide că moțiunea a fost ilegală.

Deci apare riscul ca România să aibă simultan doi premieri. Unul ar fi cel nou, pus de Coaliția de guvernare după moțiunea de cenzură. Al doilea premier ar fi Florin Cîțu, dacă ar fi repus în funcție de CCR.

Sesizarea la CCR a fost trimisă chiar de guvernul Cîțu, pe motiv că semnăturile care au însoțit textul moțiunii de cenzură, când ea a fost depusă la Parlament, n-ar fi fost în regulă.

Pe de altă parte, președintele Camerei Deputaților și al PNL, Ludovic Orban, a confirmat că semnăturile sunt bune. Orban spune că a verificat aceste semnături.

Se știe însă că Orban și Cîțu sunt în conflict personal întrucât sunt contracandidați la alegerile din PNL. La aceste alegeri se va desemna viitorul președinte al partidului.

Ce teamă are PSD la moțiune

„Este extrem de important să nu fim în această situaţie în care avem un guvern dat jos cu un premier pus şi, după aceea, CCR se pronunţă şi spune că a fost o procedură ilegală şi vom avea doi premieri puşi”, susține Romașcanu.

Pe de altă parte, el spune că PSD își menține dorința să doboare guvernul condus de Florin Cîțu. „Este extrem de important să respectăm legea şi Constituţia şi lucrurile să ajungă ca acest guvern să cadă”, susține Romașcanu.

Moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS va fi citită joi, 9 septembrie 2021, în plenul Parlamentului. Ședința de plen începe la ora 16.

Votul în plen asupra moțiunii ar urma săptămâna viitoare. Partidul AUR a promis că va vota alături de USR PLUS în favoarea moțiunii de cenzură.

În schimb, potrivit datelor de până acum, PSD nu ar vota moțiunea de cenzură a USR PLUS, pe motiv că pregătește o moțiune de cenzură proprie. PSD a cerut în schimb ca USR PLUS să voteze moțiunea PSD.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă