9 C
București
luni, 29 noiembrie 2021
AcasăȘtirile zileiPoliticăCarmen Dan vorbește despre inițiativa privind prelucrarea datelor cu caracter personal

Carmen Dan vorbește despre inițiativa privind prelucrarea datelor cu caracter personal

 

„Nu am făcut altceva decât să transpunem un Regulament European. Nu ştiu ce declară cei de la PNL. În eventualitatea în care îmi şi pun la dispoziţie neclarităţile pe care le au, am toată disponibilitatea să clarific.(…) Prin acest proiect de lege nu se face altceva decât să se pună în acord o Directivă Europeană. Se stabileşte printr-o propunere legislativă cadrul dispozitiv şi de administrare şi printr-o altă propunere legislativă se stabileşte cadrul de sancţionare”, a spus senatorul Carmen Dan marţi la Senat.

Întrebată dacă proiectul de lege prevede că statul nu poate fi amendat dacă se constată că instituţii ale statului folosesc neadecvat datele personale: „Nu. Acest proiect de lege prevede un mecanism de prevenţie, astfel încât atunci când se constată o eventuală abatere să se înştiinţeze şi să se întocmească un plan de măsuri în aşa fel încât acea abatere să fie corectată”.

Referindu-se la responsabilitatea statului faţă de cetăţean în cazul unor erori cu privire la datele personale şi posibilitatea ca statul să fie sancţionat, Dan a spus: „Concret, da, cu aceleaşi limite ale sancţiunilor”.

Ea a precizat că va susţine în Parlament această iniţiativă, care era necesară pentru că România avea un termen de transpunere a Regulamentului.

Deputatul PNL Pavel Popescu o acuză pe senatoarea Carmen Dan, ministru de Interne, că vrea să elimine, printr-un proiect de lege, responsabilitatea statului faţă de cetăţean în cazul unor erori cu privire la datele personale, în condiţiile în care îi foloseşte aceste date prin derogări de la Regulamentul privind protecţia datelor personale, care trebuie implementat până pe 25 mai.

Propunerea legislativă privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/EC (Regulamentul general privind protecţia datelor) a fost iniţiată de senatorii Carmen Dan şi Şerban Nicolae.

Cele mai citite

Cât de mult aur există în lume ?

Aurul și-a păstrat valoarea de-a lungul istoriei, parțial datorită faptului că este indestructibil. Asta înseamnă că practic tot aurul din lume care a fost...

Certificatul verde este obligatoriu în biserică, în Grecia

Certificatul verde este obligatoriu pentru cei doresc să meargă la biserici, în Grecia. Autoritățile de la Atena au introdus nou restricții pentru a preveni...

Omicron, noua variantă a virusului SARS-CoV 2. Ce simptome au pacienții

Persoanele din Africa de Sud care au contractat tulpina Omicron de coronavirus nu au dezvoltat forme grave ale bolii, a declarat pentru BBC medicul Angelique...
Ultima oră
Pe aceeași temă