21.6 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPlanul lui Trump pentru încheierea războiului dintre Ucraina și Rusia: teritorii pentru...

Planul lui Trump pentru încheierea războiului dintre Ucraina și Rusia: teritorii pentru pace

Fostul președinte american Donald Trump ar fi discutat în privat un plan de încheiere a războiului din Ucraina, potrivit unor persoane la curent cu propunerea, relatează Washington Post, potrivit adevarul.ro.

Planul ar consta în presiuni asupra Ucrainei să cedeze Crimeea și regiunea de graniță Donbas, au dezvăluit anonim persoane care au avut discuții cu Trump sau cu consilierii săi pe acest subiect.

Consilierii de politică externă și strategii care îl susțin pe Trump se opun extinderii NATO și subliniază că Washingtonul ar trebui să neutralizeze amenințările la adresa intereselor SUA din partea Chinei și să prevină o creștere a dependenței Rusiei de China în domeniile militar, industrial și economic.

Candidatul potențial la nominalizarea republicană la președinția SUA s-a lăudat în mai multe ocazii că dacă ar reveni la Casa Albă ar încheia războiul într-o zi.

„Este o propunere groaznică”, a comentat Emma Ashford, de la grupul de reflecție Stimson Center, subliniind că ar fi un armistițiu fără nicio garanție că Rusia nu ar relua ostilitățile, cum a mai procedat în trecut.

Rusia și Ucraina deopotrivă „vor o cale de ieșire”, iar locuitorilor din anumite colțuri ale Ucrainei nu le displace să facă parte din Rusia, ar fi spus Trump, potrivit unei persoane care a vorbit cu fostul președinte american pe această temă.

Campania lui Trump a transmis că orice fel de informații în acest sens sunt speculații din surse anonime care, de fapt, nu știu nimic despre „ce se va întâmpla”.

Trump a făcut deja presiuni asupra republicanilor din Congres pentru a se opune unui sprijin suplimentar al SUA pentru Ucraina, iar o revenire la Casa Albă i-ar crește semnificativ influența asupra dezbaterii, notează WP, care subliniază că, în multe privințe, planul lui Trump este în concordanță cu abordarea sa pe când era președinte, precum și cu viziunea sa despre politica externă în sensul scepticismului față de intervenția militară a SUA.

„Relația inexplicabilă și admirativă a fostului președinte Trump cu Putin, laolaltă cu ostilitatea sa fără precedent față de NATO, nu poate da încredere Europei sau Ucrainei în relațiile sale cu Rusia”, a apreciat Tom Donilon, consilier pentru securitate națională al președintelui Barack Obama.

„El nu spune prea multe în legătură cu asta. Nu știu dacă s-a gândit prea mult la asta”, a comentat senatorul Lindsey Graham, un fost critic și acum aliat al lui Trump, care a dezvăluit că a încercat să-i spună că Putin trebuie să plătească totuși un preț și că nu poate fi lăsat să câștige la final.

„Voi spune anumite lucruri fiecăruia dintre ei pe care nu le-aș dezvălui restului lumii și de aceea nu pot spune mai multe”, a declarat Trump într-un interviu acordat în martie fostului consilier Sebastian Gorka.

Zvonul despre planul lui Trump pentru Ucraina a apărut în noiembrie anul trecut, după o întrunire a Heritage Foundation între personalități de centru-dreapta și o delegație a Consiliului European pentru Relații Externe. Fostul consilier al lui Trump la Casa Albă, Michael Anton, a spus că acesta ar presupune cedarea teritoriilor din Crimeea și Donbas, limitarea expansiunii NATO și atragerea lui Putin pentru a slăbi dependența sa crescândă de China, potrivit mai multor persoane prezente la întâlnire, care au vorbit sub anonimat.

Contactat telefonic în martie, Anton a declarat că nu a mai vorbit cu Trump de circa doi ani și a negat că ar ști ceva despre acest plan.

„Oamenii lui Trump au impresia că unul dintre marile păcate ale războiului ucrainean și ale politicii rusești, în general, este de a împinge Rusia spre China și de a o face și mai dependentă de China”, a spus Jeremy Shapiro, șeful biroului din Washington al Consiliului European pentru Relații Externe, al cărui grup a participat la reuniunea din noiembrie.

„Abordarea fundamentală a lui Trump în privința acestor lucruri este de a aduce oamenii într-o cameră ca să discute”, fără a avea neapărat planuri prea detaliate în avans, a subliniat el.

Echipa lui Trump tratează problema ca pe „o chestiune Ucraina-Rusia”, a apreciat Fiona Hill, de la Brookings Institution, fosta consilieră a lui Trump în materie de Rusia, explicând că o înțeleg drept o dispută teritorială mai degrabă decât pe una vizând „întregul viitor al securității europene și, prin extensie, al ordinii mondiale”.

„Niciun fel de pârghie pe care o au Statele Unite nu este de natură să forțeze conducerea ucraineană să se angajeze în politici care ar constitui o sinucidere politică pe plan intern”, precum cedări de teritorii, a apreciat Michael Kofman, analist al războiului dintre Rusia și Ucraina la Carnegie Endowment for International Peace, un centru de cercetare nepartizan.

Erdogan îndeamnă să fie evitate orice măsuri care ar exacerba războiul din Ucraina și l-ar extinde spre NATO

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat marţi că trebuie evitate orice măsuri care ar exacerba războiul din Ucraina şi ar putea extinde conflictul la NATO, adăugând că îl va primi într-o vizită pe preşedintele rus Vladimir Putin după alegerile de la sfârşitul acestei luni, informează Reuters, potrivit agerpres.ro.

Turcia, stat membru NATO, sprijină integritatea teritorială a Ucrainei, dar menţine relaţii cordiale cu Rusia şi vorbeşte regulat cu ambele părţi în conflict. A oferit Ucrainei sprijin militar şi politic, dar, în acelaşi timp, se opune sancţiunilor împotriva Moscovei.

Vorbind la o cină (iftar) care întrerupe postul zilnic din luna Ramadanului cu ambasadorii străini la Ankara, preşedintele Erdogan a mai spus că Ankara va continua să lucreze pentru a reînvia acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră pe care, împreună cu ONU, l-a negociat între Moscova şi Kiev.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ambasadoarea din Maroc, Maria Ciobanu, a sabotat România

În această perioadă se desfășoară la Meknes cea de a XVI-a ediție a Salonului Internațional al Agriculturii din Maroc, (SIAM) 2024, cel mai...

Euro este în ușoară scădere. Ce se întâmplă cu dolarul?

Moneda naţională s-a apreciat luni în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9758 lei, în scădere...

Fabrica de diamante a lui Ceaușescu a ajuns tun imobiliar

Recent am povestit într-un articol despre pasiunea familiei Ceaușescu pentru diamante și cum au reușit să obțină, temporar, concesiunea unei mine de diamante...
Ultima oră
Pe aceeași temă