16.3 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSocialPeste 20 de percheziții la persoane suspecte că au adus ilegal 330000...

Peste 20 de percheziții la persoane suspecte că au adus ilegal 330000 kilograme de tutun din Bulgaria

Poliţiştii şi procurorii au efectuat peste 20 de percheziţii la persoane bănuite că ar fi introdus ilegal în România din Bulgaria aproximativ 330000 kilograme de tutun, în scopul prelucrării acestuia în diferite unităţi clandestine, potrivit agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei de Frontieră, peste 100 de poliţişti de frontieră din cadrul Direcţiei de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere (DPCMIIT) şi structurilor subordonate Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), sub coordonarea procurorului specializat din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu sprijinul lucrătorilor specializaţi din cadrul Jandarmeriei Române, au pus în aplicare, miercuri şi joi, 23 de mandate de percheziţie domiciliară într-un dosar penal ce vizează destructurarea unei reţele de contrabandă de produse din tutun.

Cei cercetaţi sunt bănuiţi de comiterea mai multor infracţiuni: producerea de produse accizabile care intră sub incidenţa regimului de antrepozitare, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă; deţinerea de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita admisă; ruperea de sigilii; fals în înscrisuri sub semnătură privată; trecere frauduloasă a frontierei de stat.

“Investigaţiile vizează mai mulţi cetăţeni români şi bulgari care, începând cu anul 2022, au organizat şi introdus pe teritoriul României 64 de transporturi ce au avut ca obiect 328.780 kilograme de tutun neprelucrat, în scopul prelucrării acestuia în diferite unităţi clandestine. Gruparea infracţională livra tutunul din Bulgaria către România, folosind documente justificative pentru mărfuri ce atestau în fals că mărfurile au beneficiari externi, în scopul creării unor circuite comerciale fictive care să inducă în eroare autorităţile de aplicare a legii sau prin eludarea formalităţilor de control la frontieră. Astfel, s-a stabilit că tutunul a fost livrat către beneficiari din zona judeţelor Ilfov, Călăraşi şi Dolj, ulterior fiind prelucrat în unităţi clandestine, ambalat şi distribuit pe teritoriul întregii ţări prin intermediul unor platforme de e-commerce”, se precizează în comunicat.

Au fost identificate importante cantităţi de tutun prelucrat şi neprelucrat, instalaţii şi alte mijloace de probă utile cauzei, informează IGPF.

Suportul tehnic a fost asigurat de către lucrătorii Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR, precum şi de către inspectorii Autorităţii Vamale Române, iar activităţile de cooperare internaţională s-au realizat cu sprijinul OLAF – Oficiul European de Luptă Antifraudă şi SELEC – Centrul Sud-est European de Aplicare a Legii, menţionează IGPR.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

JYSK a lansat colecția de mobilier și accesorii de grădină pentru vara 2024

Retailerul scandinav de mobilier și decorațiuni pentru casă JYSK a prezentat noua colecție de mobilier...

S-a sinucis o fată de 15 ani la Sibiu

O fată în vârstă de 15 ani a fost găsită moartă miercuri, în anexa unui imobil din localitatea Șura Mare, județul Sibiu. Informația a...

România, codașa UE la studii superioare

Datele publicate la începutul acestei săptămâni de Eurostat arată că țara noastră se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă