15 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăInternaționalParlamentul European votează Pactul pentru Migraţie

Parlamentul European votează Pactul pentru Migraţie

Parlamentul European votează Pactul pentru Migraţie, o legislaţie prin care se încearcă gestionarea mai bună a fenomenului prin limitarea problemelor chiar în momentul în care solicitanţii de azil ajung la graniţa Uniunii Europene. O noutate este baza comună de date, dar şi mecanismul solidarităţii, care distribuie azilanţii între statele membre.

Măsurile prevăzute încearcă în primul rând să grăbească procedurile de acceptare sau respingere a solicitanţilor de azil, în condiţiile creşterii numărului acestora în ultimii ani. Fiecare caz va fi încărcat într-o bază comună de date, astfel încât toate statele membre să aibă la dispoziţie istoricul acestor persoane.

Prin acelaşi mecanism vor putea fi emise alerte la nivel european în cazul unor persoane suspecte, spre exemplu, că ar avea legături cu organizaţii teroriste. Tot prin acest element vor putea fi identificate mai repede şi persoanele care stau ilegal în spaţiul comunitar.

Pe de altă parte, migranţii minori vor avea la dispoziţie un reprezentant comunitar imediat cum au ajuns la graniţa europeană. O altă noutate este mecanismul solidarităţii europene în cazul migranţilor. Dacă un stat este asaltat de azilanţi, cum este cazul statelor europene din bazinul Mării Mediterane, celelalte state vor prelua în mod echitabil un număr de azilanţi sau vor contribui cu 20.000 euro pentru fiecare caz în parte, dacă nu vor sau nu au posibilitatea preluării acestora.

Regulamentul prevede, de asemenea, măsuri pentru situaţii de criză, când fenomenul migraţiei se accentuează, moment în care procedurile sunt simplificate.

Cele mai multe şanse sunt ca Pactul pentru Migraţie să fie adoptat astăzi, în condiţiile în care toate grupurile politice mari s-au pronunţat ieri în favoarea lui. Excepţie o fac extremele politice de dreapta şi de stânga, dar şi anumiţi parlamentari din grupurile mari.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste...

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...

STS a intervenit să repare o defecțiune apărută într-o reţea internă de telefonie interurbană din București

Sistemul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a intervenit, luni seară, la o defecţiune apărută la un echipament ce deserveşte o reţea internă de telefonie interurbană...
Ultima oră
Pe aceeași temă