29.2 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalPacea mai așteaptă: Franța va crește livrările de arme pentru Ucraina

Pacea mai așteaptă: Franța va crește livrările de arme pentru Ucraina

Franța îşi va intensifica livrările de arme către Ucraina „în zilele şi săptămânile următoare”, i-a promis marţi preşedintele Emmanuel Macron omologului său Volodimir Zelenski, confirmând angajamente în acest sens anunţate la sfârşitul lui aprilie, relatează AFP.

Şeful statului „a confirmat că livrările de arme de către Franţa vor continua şi vor câştiga în intensitate în zilele şi săptămânile următoare, la fel ca transportul de echipament umanitar”, a precizat Palatul Elysee.

Franţa a livrat peste 800 de tone de ajutor umanitar Ucrainei de la începutul ofensivei ruse pe 24 februarie, între care 13 vehicule de salvare suplimentare în acest weekend.

Cei doi lideri au „evocat garanţiile de securitate pe care Franţa le-ar putea aduce Ucrainei în cadrul unui acord internaţional, în scopul de a asigura respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării”, conform agerpres.ro.

Franța va da și mai multe arme către Ucraina, în ciuda disensiunilor dintre Emmanuel Macron și Volodomir Zelenski

Zelenski i-a reproşat pe 12 mai lui Emmanuel Macron că vrea să-i asigure „o portiţă de ieşire” lui Vladimir Putin în conflict şi a estimat că „nu este nevoie să-i facă concesii politice” Rusiei.

Macron „nu a discutat niciodată cu Vladimir Putin fără acordul preşedintelui Zelenski”, a replicat atunci preşedinţia franceză.

Emmanuel Macron l-a asigurat la sfârşitul lui aprilie pe omologul său care îi mulţumea pentru „trimiterea de material militar de anvergură care contribuie la rezistenţa ucraineană” că acest sprijin va continua „să se întărească, la fel ca asistenţa umanitară adusă de Franţa”.

Cei doi preşedinţi au mai discutat marţi despre „căile posibile de a permite exporturile de cereale ucrainene, de care depinde o mare parte a lumii pentru alimentaţie”.

Ucraina, unul dintre primii producători mondiali de cereale, se confruntă cu o blocadă navală totală din partea Rusiei, în special a portului Odesa, unul dintre principalele puncte de ieşire pentru exporturile sale.

România vecină reprezintă una dintre soluţiile posibile, prin transferul cerealelor cu trenuri, camioane sau barje şi încărcarea lor în portul Constanţa.

În condiţiile în care Franţa asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, Emmanuel Macron i-a confirmat de altfel omologului său „că cererea de aderare a Ucrainei la UE va fi studiată în cadrul Consiliului European din luna iunie”, după avizul Comisiei Europene.

Preşedintele Zelenski se arată foarte rezervat în privinţa propunerii omologului său francez de a crea o „Comunitate politică europeană” din care să facă parte Ucraina în aşteptarea unei adeziuni depline la UE care, potrivit Parisului, ar putea dura „decenii”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

UPDATE: Bărbatul acuzat de terorism după atacul mortal de la Oslo, a fost arestat

Un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost arestat și acuzat de crimă, tentativă de crimă și acte teroriste, după un schimb...
00:02:06

VIDEO: Congresul american adoptă un proiect de lege bipartizan privind siguranța armelor

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat vineri, pentru prima dată în ultimele trei decenii, o legislație importantă privind siguranța armelor de foc. A fost...
00:00:56

O dronă arată consecințele cutremurului din Afganistan

O dronă a arătat cel mai bine consecințele cutremurului devastator din Afganistan de acum câteva zile. Fotografii din dronă ale satelor din estul Afganistanului, filmate...
Ultima oră
Pe aceeași temă