Executivul a aprobat, în ședința de joi, 30 iunie, Ordonanța de Urgență care ar reduce prețul carburanților cu 50 de bani pe litru.
Teoretic, această Ordonanță de Urgență a Guvernului (OUG) intră în vigoare din data de 1 iulie 2022, ora 0. Doar că aplicarea acestei Ordonanțe pare să fie facultativă pentru stațiile care vând benzină și motorină. Ministrul Energiei a susținut, cu o voce tremurată, că distribuitorii vor reduce prețul carburanților în „mod voluntar”.
„Vorbim de o reducere cu 50 de bani. 25 de bani suportaţi de la bugetul de stat, iar 25 de bani reprezintă o reducere comercială pe care voluntar o vor aplica lanţurile de benzinării. În cazul în care doresc să ia şi această reducere de la bugetul de stat de 25 de bani. Ordonanța intră în vigoare din această noapte şi mă aştept ca în perioada imediat următoare să vedem în piaţă companii care aplică ordonanţa. Sigur, o să mă întrebaţi cât cred. Să le lăsăm totuşi un termen scurt, evident, în aşa fel încât sistemele fiscale să poată fi actualizate şi să reflecte aceste modificări”, a declarat în fața jurnaliștilor ministrul Energiei, Virgil Popescu, după ședința de guvern.
Ministrul Energiei a încercat să pară optimist cu privire la șansele reale ca, începând de vineri, prețul carburanților să scadă.
Scăderea la prețul carburanților este doar o conformare voluntară
„Ordonanţa oferă un cadru legislativ şi o conformare voluntară, nu este ceva obligatoriu. Din ce cunosc din piaţă, sunt convins că majoritatea lanţurilor de benzinării, dacă nu chiar toate, vor aplica aceasta ordonanţă şi românii vor beneficia de această reducere”, a susținut ministrul Virgil Popescu.
Dacă reducerea de preț va fi efectiv aplicată, ea ar trebui să fie afișată, în mod distinct, pe bonul cu care se cumpără carburantul. Prețul pe litru se va reduce (dacă se va reduce) cu 50 de bani. Ulterior, distribuitorii privați vor înainta acte justificative către autoritățile statului, în care să demonstreze ce reducere au aplicat.
Pentru 25 de bani pe litru, companiile trebuie să depună cereri de restituire
„Guvernul a reglementat, prin Ordonanță de Urgență, acordarea unei compensări de 0,50 LEI / litrul de carburant, la pompă pentru a contracara efectul creșterii prețului la benzină și motorină. Din reducerea totală de 50 de bani, 25 de bani vor fi susţinuţi de la bugetul de stat, prin Ministerul de Finanţe, şi 25 de bani de către companii, fiind o cheltuială deductibilă. Măsura intră în vigoare la 1 iulie și va fi aplicată până la 30 septembrie. Pe toată perioada de aplicare a măsurii, operatorii economici care comercializează carburanți vor afișa prețul care include această reducere de preț, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul de vânzare fără reducerea comercială. Reducerea acordată va fi evidențiată în mod distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale și/sau facturi.
Compensația de 0,25 lei / litru se stabilește și se individualizează de către operatorii economici respectivi într-o declarație al cărei model se aprobă prin ordin al președintelui ANAF. Declarația se depune până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a acordat reducerea și reprezintă și cerere de restituire”, a anunțat Guvernul României.
Verificarea sumelor astfel declarate se realizează de organele de control din cadrul ANAF, pe baza analizei de risc.
Se interzice revânzarea carburanților cumpărați cu preț compensat
Ordonanța de Urgență interzice revânzarea carburanților care au fost achiziționați cu preț compensat. Sunt anunțate amenzi de la 50.000 lei până la 500.000 lei pentru încălcarea acestei prevederi de către persoane juridice. De asemenea, se aplică amenzi între 5500 și 11000 de lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice.
Ideea compensării prețului la benzină și motorină era anunțată de o săptămână. Șeful Guvernului și al PNL, Nicolae Ciucă, a precizat că această compensare de 50 de bani, chiar dacă pare derizorie, este „exact cea care s-a aprobat” în Coaliția de guvernare. O altă variantă vehiculată, care nu se aplică deocamdată, este plafonarea prețului pe litru. Ideea plafonării prețului este cea susținută de PSD.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!