1.5 C
București
joi, 1 decembrie 2022
AcasăEconomieEconomie internăGuvernul le dă înapoi românilor 50 de bani din prețul la litrul...

Guvernul le dă înapoi românilor 50 de bani din prețul la litrul de benzină

Guvernul le dă înapoi românilor 50 de bani din prețul la litrul de benzină sau de motorină.

Este vorba de o decizie de compensare, cu caracter provizoriu. Decizia a fost aprobată în ședința de Guvern de joi, 23 iunie 2022.

„Guvernul României continuă să implementeze măsurile de protejare a cetăţenilor şi economiei de efectele crizei pe care o traversăm. Pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se aplică direct la pompă. În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă şi Guvern, între Guvern şi populaţie, precum şi mediul de afaceri am luat decizia să aplicăm această măsură”, a declarat, după ședința de Guvern, premierul Ciucă.

Șeful Executivului României a precizat că alte două țări, Spania şi Franţa, au decis măsuri de compensare similare.

Din prețul pe litrul de benzină sau motorină, Guvernul compensează 50 de bani

În România, această măsură se va aplica timp de trei luni, începând cu data de 1 iulie 2022. Compensarea va fi evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu carburant. După aceste trei luni, s-ar putea decide alte măsuri.

Premierul Ciucă a precizat că valoarea pachetului de compensare va fi de două miliarde de lei, jumătate din acești bani – adică un miliard de lei – urmând a fi asigurați de la bugetul de stat. Nu se știe încă de unde va proveni celălalt miliard de lei.

La o stație Petrom din București, prețul benzinei era, la data de 23 iunie, 8,62 lei / litru. Prețul motorinei depășea 9 lei pe litru.

O altă măsură, care deocamdată nu se aplică, ar putea fi plafonarea prețului carburanților. PSD susține ideea plafonării prețului. În schimb, PNL nu acceptă ideea.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mesajul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni cu ocazia Zilei Naționale

La mulţi ani tuturor celor care trăiesc cu România în suflet, a transmis astăzi secretarul de stat Gheorghe Cârciu, şeful Departamentului pentru Românii de...

Surse: UDMR și AUR nu vin la recepția de Ziua Națională a României

UDMR, partid aflat la guvernare, și AUR, partid de opoziție, nu vor participa la recepția organizată de Președinția României pentru Ziua Națională a României. Potrivit...

Simbolul toleranței. Muftiul ține umbrela rabinului, la Ziua Națională a României

Analistul politic Iulian Chifu a difuzat pe internet o fotografie relevantă despre bunele relații ale cultelor religioase, realizată la Ziua Națională a României. Fotografia a...
Ultima oră
Pe aceeași temă