Cina de stat a contribuit la un deficit record, anul trecut, spune Curtea de Conturi franceză
Dragostea Franței pentru gesturile mărețe și mesele opulente sunt pe deplin evidențiate în paginile unui audit anual asupra bugetului Elysée, publicat de Cour des Comptes, cea mai înaltă instanță de audit a Franței, scrie Politico.
Cheltuielile Palatului Elysée, care includ costurile legate de îndatoririle diplomatice și prezidențiale ale președintelui, precum și de administrare, personal, securitate și management al proprietății, au atins 125 de milioane de euro, aruncând în zona roșie, 8,3 milioane de euro.
Printre cei mai mari factori de deficit au fost două cine de stat luxoase, cu premierul indian Narendra Modi și regele Charles al III-lea.
Cina de stat cu regele Marii Britanii i-a costat pe francezi aproape 500.000 de euro, iar cea cu premierul Indiei, în jur de 400.000 de euro. O cină decadentă, care a contribuit la împingerea Palatului Elysée din Franța, mai exact, biroul președintelui Emmanuel Macron, la un deficit record în 2023, notează aceeași sursă.
Macron l-a invitat pe rege în septembrie, anul trecut, la Versailles, casa istorică a monarhiei franceze, pentru un festin plin de stele, cu cel puțin 160 de invitați, inclusiv solistul formației Rolling Stones, Mick Jagger și actorul britanic, Hugh Grant.
Cina, în timpul căreia oaspeții s-au bucurat de homar albastru și macaroane cu trandafiri, a costat președinția franceză, pe lângă cei aproape 500.000 de euro, peste 165.000 de euro catering și peste 40.000 de euro băuturile (inclusiv o sticlă de Château Mouton Rothschild din 2004).
Curtea de audit din Franța a recunoscut totuși unele eforturi de economisire a costurilor, subliniind economia Elysée atunci când găzduiește „cocktail-uri pentru mai puțin de 100 de persoane”, evenimente în timpul cărora personalul din bucătăria din cadrul Palatului este, de obicei, preferat în locul contractorilor externi.
Curtea de Conturi franceză a criticat, de asemenea, competențele slabe ale președinției franceze în planificarea călătoriilor, indicând o pierdere de peste 830.000 de euro, generată de anularea a 12 călătorii, aparent nerambursabile. Numai în luna iulie, anul trecut, o călătorie planificată, dar anulată ulterior în Germania, a dus la o pierdere de aproape 500.000 de euro, în mare parte din cauza costurilor de transport și cazare.
Răspunsul de la Palatul Elysée nu a întârziat să apară: „Franța menține relații diplomatice strânse cu un număr mare de țări, care organizează evenimente echivalente, atunci când îl primesc pe șeful statului”.