12.7 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăPoliticăNici nu s-a luat o decizie și Opoziția amenință că face plângeri...

Nici nu s-a luat o decizie și Opoziția amenință că face plângeri împotriva alegerilor comasate

Nici nu s-a luat o decizie clară în Coaliție în privința comasării alegerilor, și Opoziția anunță că va merge până la CEDO pentru a se rezolva această situație. Șefa REPER, Ramona Strugariu, susține că sesizarea la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului și a comisarilor europeni vine în contextul în care s-ar încălca Constituția.

Strugariu a postat pe pagina de Facebook că decizia de comasare îi va afecta nu doar pe tinerii care ar fi împlinit 18 ani până la alegerile locale, ci și pe cei care studiază sau lucrează în altă localitate decât cea de domiciliu și doresc să-și exercite dreptul de vot în acea zonă.

Prin intermediul unei postări pe Facebook, Strugariu a subliniat că comasarea alegerilor ar încălca dreptul constituțional de a fi aleasă, conform articolului 37 și 38 din Constituția României. Ea adaugă că această decizie ar afecta nu doar tinerii care ar fi împlinit 18 ani până la alegerile locale, ci și pe cei care studiază sau lucrează în altă localitate decât cea de domiciliu și doresc să-și exercite dreptul de vot în acea zonă.

Ramona Strugariu a anunțat că, în calitate de politician care intenționează să candideze atât la alegerile europene, cât și la cele locale, va utiliza toate mijloacele legale la dispoziție pentru a contesta comasarea alegerilor. În cazul în care decizia în favoarea comasării va fi luată, ea declară că va ataca această decizie în instanță și își va apăra drepturile până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Strugariu îndeamnă și alți politicieni aflați în aceeași situație să ia măsuri similare și speră că partidele politice implicate vor evalua cu înțelepciune implicațiile acestei decizii, atât din perspectivă juridică, cât și electorală.

Coaliția vrea comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale

Ultima variantă de comasare discutată de PSD și PNL a fost a localelor cu parlamentarele.

Liderii celor două partide nu exlud varianta comasării. Nicolae Ciucă, președintele PNL, a declarat chiar că aceasta ar putea aduce o prezenţă mai mare la vot, pentru că românii nu ar fi „atât de disponibili să participe la patru runde de alegeri cu acelaşi entuziasm”.

Iohannis susține comasarea alegerilor

„În ce priveşte alegerile, eu ştiu că există o discuţie în coaliţia de guvernare pentru a găsi soluţii. Discuţia este legitimă, fiindcă patru rânduri de alegeri, într-o jumătate de an, practic din iunie până în decembrie, este foarte foarte greu de gestionat, şi atunci ar fi o soluţie ca anumite alegeri să fie comasate, pentru a avea efectiv mai puţine rânduri de alegeri”, a explicat preşedintele Klaus Iohannis.

„Cum va gestiona Coaliţia aceste chestiuni vom vedea, nu este o treaba preşedintelui să se implice în negocierile coaliţiei de guvernare pentru astfel de chestiuni, însă ar fi bine să se ia o decizie cât se poate de repede”, a mai adaugat şeful statului.

PNL a decis ca șefii de filiale să candideze la postul de președinte al Consiliului Județean sau la cel de primar

Documentul adoptat de conducerea Partidului Național Liberal spune că liderii filialelor județene vor fi obligați să candideze, în funcție de situație, fie pentru postul de președinte al Consiliului Județean, fie pentru cel de primar de municipiu.

Același document arată că acei candidați care vor lua un scor sub cel al filialei își vor pierde susținerea pentru alegerile pentru Parlament.
PNL vrea să dizolve organizațiile care se clasează pe ultimele locuri la alegeri!

Sunt măsuri care au fost luate în interiorul PNL cu intenția de a-i mobiliza pe liderii filialelor să obțină un scor cât mai bun la alegerile viitoare.

„Executivul Partidului National Liberal a fost mandatat, legat de comasarea alegerilor, să analizeze să negocieze în interiorul coaliției pe marginea acestui demers”, a anunțat președintele formațiunii, Nicolae Ciucă.

Calendarul posibil al alegerilor din 2024

Alegeri europarlamentare se pot organiza în perioada 6-9 iunie, cel mai probabil 9 iunie.

Alegeri locale – 29 septembrie

Alegeri parlamentare – 24 noiembrie

Alegeri prezidențiale – primul tur 24 noiembrie, al II-lea tur 8 decembrie

Sunt și surse care vorbesc despre comasarea primului tur al prezidențialelor cu parlamentarele, variantă în care senatorii și deputații ar fi aleși la sfârșitul lunii noiembrie. Iar finala între primii doi clasați pentru Cotroceni ar fi pe 8 decembrie.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Kosovo are dificultăți în aderarea la Consiliul Europei

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă,...

Biden, dialog cu Iohannis – filmul mut continuă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a avut o discuție relativ scurtă cu liderul de la Casa Albă, Joe Biden. Cei doi...

Guvernul n-are bani pentru Memorialul rezistenței anticomuniste

Guvernul României subvenționează cu un miliard de lei canalele de streaming Netflix și Disney – adică 200 milioane de euro – dar nu are...
Ultima oră
Pe aceeași temă