2.3 C
București
sâmbătă, 4 februarie 2023
AcasăInternaționalONU are dovezi ale folosirii armelor chimice de către Statul Islamic în...

ONU are dovezi ale folosirii armelor chimice de către Statul Islamic în Irak

Experţi ai Naţiunilor Unite(ONU) au descoperit noi probe ale utilizării armelor chimice de către gruparea jihadistă Statul Islamic în timpul autoproclamatului său califat, mai ales în Irak, indică un raport care urma să fie dezbătut luni de Consiliul de Securitate, potrivit AFP.

Membrii Unitad, echipa de anchetatori responsabilă să facă Statul Islamic să răspundă pentru crimele sale, afirmă că au primit „probe testimoniale, digitale şi documentare” referitoare în special la utilizarea armelor chimice în Irak în timpul califatului (2014-2019).

Experţii concluzionează că Statul Islamic „a fabricat şi produs rachete şi mortiere chimice, muniţii chimice pentru lansatoare de rachete, ogive chimice şi dispozitive explozive artizanale”.

Ancheta se concentrează în special pe „finanţarea, aprovizionarea şi logistica Statului Islamic şi legăturile sale cu elementele de comandament, pentru a înţelege mai bine care erau presupusele locuri de fabricare, producere şi utilizare a armelor în Irak, pe obţinerea unor informaţii suplimentare despre agenţii fabricaţi şi vectorii utilizaţi”.

Experţii au analizat în special un atac comis împotriva localităţii Taza Khormatu la 8 martie 2016. Ei afirmă că au primit „o importantă cantitate de elemente probatorii”, în special „state de plate şi elemente ale corespondenţei” grupării jihadiste.

Echipa „a examinat probe privind indemnizarea familiilor pentru ‘martiriul’ membrilor lor ucişi, în timp ce manipulau arme chimice şi registre privind instruirea furnizată de către agenţi de rang înalt asupra utilizării unor substanţe chimice ca arme, în special a dispozitivelor cu dispersie chimică”, potrivit agerpres.ro.

ONU a găsit noi dovezi ale utilizării armelor chimice de către Statul Islamic în Irak, dar se reiau și discuțiile asupra altor crime majore

Printre produsele utilizate figurau „fosfură de aluminiu, clor, bacteria Clostridium botulinum, cianura, nicotina, ricinul şi sulfatul de taliu”.

Raportul subliniază „complicaţiile medicale de care suferă în prezent rezidenţii din Taza Khormatu (maladii cronice, cancere şi tulburări de reproducere, în special)”.

Documentul revine de asemenea asupra altor crime majore, în special violenţe sexuale în masă, persecutarea comunităţii creştine din Irak şi a altor comunităţi, precum şi distrugerea patrimoniului cultural şi religios.

Jihadiştii instituiseră în iunie 2014 un „califat” într-o vastă regiune din Irak şi Siria. O coaliţie internaţională, condusă de SUA, combătuse gruparea până când Forţele Democratice Siriene (FDS), dominate de kurzi, au cucerit în martie 2019 ultimul bastion al Statului Islamic, Baghouz (în estul Siriei), punând capăt „califatului”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

România, rate ale mortalității prin cancer cu 48% mai mari decât media UE

România înregistrează rate ale mortalității prin cancer cu 48% mai mari decât media Uniunii Europene în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și...

România, rate ale mortalității prin cancer cu 48% mai mari decât media UE

România înregistrează rate ale mortalității prin cancer cu 48% mai mari decât media Uniunii Europene în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 346: SUA vor folosi fondurile confiscate de la un oligarh rus, pentru a ajuta Kievul

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a anunţat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, cu scopul de a ajuta Ucraina."Anunţ astăzi că am...
Ultima oră
Pe aceeași temă