7.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăCoronavirusOMS: "Valul Omicron se deplasează spre Europa de Est”

OMS: “Valul Omicron se deplasează spre Europa de Est”

Numărul cazurilor de COVID-19 s-a dublat în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Rusia și Ucraina în ultima săptămână, a avertizat marți biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), potrivit Euronews.

„Așa cum era de așteptat, valul Omicron se deplasează spre est – 10 state membre estice au detectat acum această variantă”, a declarat Dr. Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, într-un comunicat.

Peste 828.000 de cazuri noi au fost raportate în cele 53 de state membre ale OMS din Europa – trecând sub pragul de un milion pentru prima dată după 11 ianuarie.

Rusia a raportat un nou record de peste 197.000 de infecții pe 10 februarie. Țara este cea mai grav afectată din Europa, cu peste 341.000 de decese.

Kluge a subliniat că „vaccinarea rămâne cea mai bună apărare a noastră împotriva bolilor severe și a morții pentru toate variantele actuale de virus COVID-19 care circulă”.

„Mai puțin de 40% dintre oamenii de peste 60 de ani din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Kârgâzstan, Ucraina și Uzbekistan s-au vaccinat împotriva COVID-19. Bulgaria, Georgia și Macedonia de Nord sunt, de asemenea, printre acele țări în care sub 40% dintre angajații din domeniul sănătății au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19”, a spus Kluge.

Rusia, care a fost prima țară din lume care a lansat o campanie națională de vaccinare, doar aproximativ jumătate din cei 146 de milioane de oameni au fost vaccinați până acum.

Kluge a făcut apel la „guvernele, autoritățile sanitare și partenerii relevanți să examineze îndeaproape motivele locale care influențează cererea mai scăzută a vaccinurilor și să intervină pentru a crește urgent ratele de vaccinare, pe baza dovezilor specifice contextului”.

OMS Europa a subliniat, de asemenea, că răspândirea noii variante pune sub presiune tot mai mare sistemele sănătății.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Regele Philippe și Regina Mathilde a Belgiei, în vizită la sediul Europol

Regele și Regina Belgiei au efectuat astăzi o vizită la sediul Europol de la Haga, în Țările de Jos, unde au fost informați despre...

Vlad Pascu rămâne în arest preventiv

Vlad Pascu, şoferul drogat care anul trecut a accidentat mortal doi tineri în localitatea 2 Mai, rămâne în arest preventiv, magistraţii Tribunalului Constanţa respingând...

RTV şi un cunoscut jurnalist, despăgubiri de 10.000 de euro pentru Emilia Şercan

Jurnalista Emilia Şercan a obținut o a doua sentinţă favorabilă în procesul civil intentat România TV, după ce a acuzat televiziunea respectivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă