9.5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeȘtirile zileiOMS avertizează despre mai multe decese în Sudan din cauza focarelor de...

OMS avertizează despre mai multe decese în Sudan din cauza focarelor de boli

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se așteaptă să aibă loc mai multe decese în Sudan din cauza focarelor de boli și a lipsei de servicii esențiale, pe fondul luptei intense, a declarat miercuri (26 aprilie) directorul său general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Reuters.


„ Pe lângă numărul de decese și de răniri cauzate de conflictul în sine, OMS se așteaptă că vor exista mult mai multe decese din cauza focarelor, lipsei accesului la alimente și apă și întreruperi la serviciile de sănătate esențiale, inclusiv imunizarea”, a spus Tedros.


Luptele au izbucnit între forțele armate sudaneze și paramilitarii Forțelor de Sprijin Rapid (RSF) pe 15 aprilie și au ucis cel puțin 459 de persoane și au rănit peste 4.000, potrivit ultimelor cifre ale OMS. Ciocnirile au erodat un armistițiu de trei zile, care urmează să se încheie joi târziu (27 aprilie).

OMS a avertizat că ar putea avea loc mai multe decese în Sudan pe fondul creșterii focarelor de boli, dar și din alte cauze


„ OMS estimează că un sfert din viețile pierdute până acum ar fi putut fi salvate dacă era posibil accesul pentru tratarea de bază a hemoragiei. Dar paramedicii, asistentele și medicii nu pot avea acces la civilii răniți, iar civilii nu pot avea acces la servicii”.


Mike Ryan, șeful Programului pentru Situații de Urgență în Sănătate al OMS, a subliniat că absența apei curate și a vaccinurilor, precum și alte probleme de salubritate, au reprezentat principalul risc pentru sănătatea populației în timpul conflictului.


„ Există un război în desfășurare, iar refuzul accesului la serviciile de sănătate publică al acestei populații este ceea ce reprezintă riscul major pentru sănătate și riscul major de a contacta boli infecțioase”, a spus el.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ministrul Culturii: “Marile studiouri americane sunt interesate să revină în România”

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, dezvăluie că marile studiouri americane manifestă un interes semnificativ pentru revenirea în România. "Marile studiouri americane sunt interesate să revină în...
00:00:26

Mai mulți activiști anti-olimpici simulează o „moarte subită” la Paris

O duzină de activiști au organizat sâmbătă (2 decembrie) în centrul Parisului o „ moarte subită” în fața unui magazin oficial al JO Paris...

Ministrul Culturii: “Marile studiouri americane sunt interesate să revină în România”

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, dezvăluie că marile studiouri americane manifestă un interes semnificativ pentru revenirea în România. "Marile studiouri americane sunt interesate să revină în...
Ultima oră
Pe aceeași temă