19.3 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăEconomieEconomie internăOficial: Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor

Oficial: Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor

Cinci milioane de pensii din sistemul public vor fi recalculate după o nouă formulă. Fiecare dosar este verificat și digitalizat.

Daniel Baciu, Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a vorbit despre noua metodă de calcul pentru cinci milioane de români. Baciu spune că noua metodă va înlătura inechitățile în sistemul public de pensii.

Care este formula după care se recalculează pensiile

“Pensia va fi egală cu numărul de puncte ori cu valoarea punctului de referință (VPR). Punctul de referință reprezintă valoarea punctului de pensie, care în prezent este de 1,785 de lei împărțit la stagiul de cotizare care este de 25 de ani pentru toată lumea.

După ce împărțim valoarea punctului de referință vom obține la stagiul de cotizare vom obține valoarea punctului de referință, care este 71 în acest moment. 

Aceasta este una dintre variantele de lucru avute în vedere la elaborarea noii legii de pensie. Nu este o noutate deoarece este formula de calcul din legea 127/2019.

La acel număr total de puncte care se înmulțește cu VPR-ul este raportul dintre valoarea punctului de pensie și stagiul mediu de cotizare de 25 de ani. 

Ar mai putea exista un număr de puncte pe care să-l primească ca un bonus persoanele care au contribuit peste acel stagiu mediu de cotizare”, a explicat Daniel Baciu la Antena 3.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Papa și-a anulat toate întâlnirile de sâmbătă. Suveranul Pontif are gripă

Papa Francisc și-a anulat toate întâlnirile de sâmbătă deoarece s-a îmbolnăvit de gripă. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Vaticanului. Papa are o formă...

Cine e candidatul PSD la Primăria Bacău

Un controversat politician și om de afaceri și-a anunțat deja candidatura pentru fotoliul de primar al municipiului Bacău la alegerile din 9 iunie...

Topul celor mai ieftine apartamente din București. Cât costă o garsonieră

Cumpărătorii interesați de apartamentele din Capitală au la dispoziție cea mai variată ofertă de locuințe din care pot alege, dar și plătesc sume...
Ultima oră
Pe aceeași temă