3.5 C
Bucharest
Monday, 27 November 2023
HomeInternaționalO cameră secretă din Muzeul Capelele Medici din Florenţa a lui Michelangelo...

O cameră secretă din Muzeul Capelele Medici din Florenţa a lui Michelangelo se va deschide vizitatorilor

O cameră din Muzeul Capelele Medici din Florenţa, unde se spune că Michelangelo s-ar fi ascuns în 1530 de familia Medici, va fi deschisă în curând vizitatorilor, a anunţat marţi conducerea muzeului, informează DPA, potrivit agerpres.ro.

Se crede că artistul renascentist ar fi stat în această cameră secretă timp de două luni pentru a scăpa de răzbunarea puternicei familii care a condus Florenţa timp de peste trei secole.

Mica încăpere a fost descoperită din întâmplare în 1975, când muzeul căuta să creeze o altă ieşire pentru vizitatori. În timpul renovărilor, au fost descoperite schiţe în cărbune sub două straturi de tencuială.

Schiţele creionate discret pe pereţi au fost atribuite lui Michelangelo, a declarat marţi Paola D’Agostino, directoarea Muzeului Naţional Bargello. Capelele Medici fac parte din grupul de muzee Bargello, aflat în proprietatea statului.

Anterior, camera fusese folosită pentru a depozita cărbune, a indicat D’Agostino.

Doar patru vizitatori vor putea intra simultan în “camera secretă a lui Michelangelo” începând din 15 noiembrie, a precizat aceasta.

Capelele funerare ale familiei Medici sunt populare în rândul turiştilor, iar palatele şi colecţiile sale de artă îşi lasă şi astăzi amprenta asupra oraşului. Capelele găzduiesc, de asemenea, numeroase sculpturi realizate de Michelangelo.

În cursul unei revolte care a dus familia Medici în exil, Michelangelo şi-a trădat foştii patroni şi s-a aliat cu adversarii lor.

Când familia a revenit la putere, câţiva ani mai târziu, artistul s-a temut pentru viaţa sa. Ar fi stat ascuns în această cameră timp de două luni, plănuind noi lucrări cu ajutorul schiţelor sale de pe pereţi.

Când Michelangelo a reapărut, după ce a fost iertat de familia Medici, acesta şi-a reluat atribuţiile la Florenţa.

Michelangelo era stângaci, dar folosea mâna dreaptă din cauza prejudecăţilor epocii

Michelangelo folosea mâna stângă pentru activităţi mai grele precum sculptura, potrivit chirurgului italian Davide Lazzeri, citat de EFE, scrie Agerpres.

Medicul italian, care în timpul său liber studiază particularităţile fizice ale geniilor artei, a făcut aceste precizări într-un articol publicat de revista americană ‘Clinical Anatomy’ în care compară fragmente ale operei sale cu aspecte cunoscute ale vieţii artistului.

Lazzeri notează că scopul acestui studiu este de a clarifica ce mână folosea Michelangelo la lucrările sale şi de a tranşa astfel dezbaterea între cei care cred că era stângaci şi cei care susţin că era dreptaci.

Teoria sa ar confirma ceea ce a constatat unul dintre ucenicii maestrului, Raffaello da Montelupo, care susţinea că Michelangelo era stângaci din naştere şi folosea această mâna pentru activităţile care necesitau forţă şi că s-a antrenat să poată picta şi desena cu mâna dreaptă.

Acest lucru, spune medicul, s-ar confirma prin artrita degenerativă care l-a afectat pe Michelangelo, mai ales la mâna stângă pe care o folosea pentru a cizela şi a sculpta.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Suveraniștii vor să lanseze lebăda albă în viitoarea baltă electorală

Blocul Suveranist Român a primit botezul în weekend. Șapte partide și-au unit destinul. Prin anunțul făcut de Eugen Orlando Teodorovici, la conferința de lansare...

Criză majoră în Ministerul Afacerilor Interne. Șeful Poliției de Frontieră a României și șeful IPJ Maramureș au fost demiși

Chestorul de poliție Victor Ştefan Ivaşcu a fost eliberat din funcţia de inspector general al Poliției de Frontieră a României, a anunțat Ministerul Afacerilor...

Suveraniștii vor să lanseze lebăda albă în viitoarea baltă electorală

Blocul Suveranist Român a primit botezul în weekend. Șapte partide și-au unit destinul. Prin anunțul făcut de Eugen Orlando Teodorovici, la conferința de lansare...
Ultima oră
Pe aceeași temă