Dubai, cunoscut pentru cea mai înaltă clădire din lume, dar și pentru construcțiile sale grandioase și cosmopolite, era, până nu de mult, o destinție de vacanță marcată de opulență și lux. De ceva vreme, centrul financiar al Orientului Mijlociu atrage și pentru proprietățile sale imobiliare, care promit randamente de neegalat.
În ultimii ani și românii s-au numărat printre cei interesați de achiziționarea de proprietăți în Dubai. Numărul acestora a înregistrat o creștere de 35-40%, în ultimii trei ani, conform datelor agenției de imobiliare Simple Choices.
„Românii care doresc să achiziționeze proprietăți în Dubai se împart în două categorii principale: cei care au vizitat repetat Dubaiul în calitate de turiști și s-au familiarizat cu diversele zone rezidențiale, și cei care, chiar fără experiență directă, sunt atrași de oportunitățile de investiții semnalate în media și pe rețelele de socializare. În ultimii 3 ani, numărul românilor care se încadrează în categoria investitorilor a crescut cu cel puțin 35-40% comparativ cu anii anteriori”,
a declarat Cristina Stoian, CEO agenției Simple Choices
Piața de real estate a devenit atractivă pentru români pe fondul avantajelor financiare oferite de emirat. Ratele sunt fără dobândă în Dubai și există planuri de plată foarte lungi, care se termină în momentul în care clădirea a fost finalizată, sau mai nou, sunt planuri prin care plătesc 60% sau 70% în construcție, iar restul de 40-30%, lunar după ce primesc cheile timp de o perioadă de timp stabilită.
De asemenea, rata de închiriere este mult mai ridicată în Dubai, iar faptul că se construiește un aeroprt nou, că Dubaiul este într-o creștere economică continuă și tot mai multe perosane se mută în Dubai determinând creșterea chiriilor, creând nevoia unui număr cât mai mare de locuințe.
În plus, în Dubai ai posibilitatea să faci și contract ipotecar pe un apartament doar cu dovadă faptului că ai un contract de muncă la tine în țară.
În prezent, Dubaiul oferă randamente cu circa 2% peste piaţa din Bucureşti, dar mai scăzute, spre exemplu, în comparaţie cu piaţa de locuinţe de vacanţă din România.
La închirierea pe termen lung randamentele nete ating chiar și 5-6% și 7-8% pentru închirierile pe termen scurt, lucru care face ca investițiile în piața imobiliară din Dubai să fie rentabile.
Cristina Stoian precizează că există și multe riscuri asociate achizițiilor de proprietăți în Dubai. Acestea includ pericolele legate de intermediarii imobiliari, posibilitatea de a fi expuși la informații incorecte sau incomplete, precum și riscul de a plăti mai mult decât valoarea reală a unei proprietăți.
„Românii trebuie să fie foarte atenți la zona în care cumpără, la termenii și condițiile contractuale impuse de dezvoltatorii dubaiezi, să verifice dacă a fost înregistrată unitatea în cadastru, să verifice ce reputație are dezvoltatorul imobiliar și unde se află exact proietul, de ce este înconjurat respectivu proiect, dacă este o zonă dezvoltată deja sau este o zonă în plin proces de dezvoltare, dacă există rețea de transport în comun, dacă sunt școli, spitale pentru a putea să ai o viață normală dacă te decizi să locuiești sau să închiriezi. De asemenea, prețul cu care cumperi imobilul este important și de aceea este bine să verfici foarte atent comparativ cu cât se vând și se închiriază în zonă pentru a face un business profitabil”, a precizat reprezentanta agenției imobiliare.
În același timp, investițiile în Dubai oferă avantaje precum rate fără dobândă, planuri de plată flexibile și o rată de închiriere mai ridicată, toate fiind condiționate de o cercetare atentă și de colaborarea cu agenții imobiliari de încredere.
Opțiunile românilor în ceea ce privește achiziționarea proprietăților imobiliare în Dubai se extind de la valori începând de la 130.000 euro și pot ajunge până la bugete considerabile, chiar și cu șase zerouri.
Cumpărătorii sunt antreprenori și dezvoltatori din România, iar în ultimul timp, această destinație este preferată pentru investiții de medici, specialiști în IT sau antreprenori ale căror activități implică lucrul la distanță.
În România, investitorii în imobiliare plătesc una dintre cele mai mari dobânzi din UE
Românii plătesc una dintre cele mai mari dobânzi din UE, în final, achitând de trei ori valoarea casei. Ratele la credite au crescut cu peste 50% în ultimii 2 ani. Astfel, în 2024 poți să iei credit doar 50% din valoarea pe care o puteai lua acum 2 ani. Pentru a ajunge la nivelul de accesibilitate din 2022, prețurile la locuințe trebuie să scadă cu 50%, susținea recent economistul Radu Georgescu.
În plus, doar în luna mai a acestui an, prețurile apartamentelor de vânzare – vechi și noi – au înregistrat o creștere de 14% comparativ cu luna mai a anului trecut, conform celor mai recente date de pe platforma imobiliară Storia.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Radu Georgescu preciza că dobânda totală plătită de-a lungul creditului a crescut cu peste 100%. Asta înseamnă că dacă ai credit ipotecar, plătești către bancă o dobândă totală care este de 2 ori mai mare decât valoarea casei.
„Cu alte cuvinte, de-a lungul creditului plătești de 3 ori valoarea casei. O dată către persoana care a vândut apartamentul și de 2 ori către bancă”,
explicat Radu Georgescu, economist
Totodată el punctează că dobânzile la creditele ipotecare din România sunt de 3 ori mai mari decât dobânzile din țările occidentale. Radu Georgescu susține că acum, în Germania dobânda la un credit ipotecar este de 3%, în timp ce în Romania dobândă la un credit ipotecar este de 9%.
„Pe perioada creditului românul plătește o dobândă totală mai mare de 3 ori comparat cu un german. Acum mai par accesibile locuințele din România?”, se întreabă, retoric, economistul.
De asemenea, el amintește că salariul mediu în Germania este de 3 ori mai mare decât în România, respectiv 4.100 euro, pe când în România salariul mediu brut este de 6.700 lei, aproximativ 1.300 euro.
Astfel, spune economistul, pentru a-și cumpăra o locuință, un german poate să economisească din salariu o sumă mai mare decât un român.
Devine ușor de înțeles de ce românii încep să se uite către alte piețe când vine vorba de investiții imobiliare.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!