Norvegia a anunţat joi ridicarea restricţiilor impuse în 2019 la exportul de materiale militare către Turcia, stat cu care este aliat în NATO, potrivit al-monitor.com.
Într-un comunicat emis miercuri, Ministerul de Externe de la Oslo a informat că licenţele pentru exportul de echipamente militare şi de produse cu dublă utilizare către Turcia pot fi solicitate din nou în condiţii normale.
Toate cererile de licenţe vor fi analizate în mod individual şi amănunţit, a precizat ministerul.
Ministrul de externe turc Hakan Fidan şi-a exprimat satisfacţia faţă de ridicarea restricţiilor.
‘Astfel de restricţii nu corespund spiritului Alianţei’, a scris un purtător de cuvânt al ministerului pe platforma X.
Norvegia a decis în toamna lui 2019 să suspende pe termen nelimitat procesarea cererilor noi de exporturi de arme către Turcia.
Oslo şi-a motivat decizia prin incursiunea de atunci a trupelor turce în nordul Siriei. Alte ţări europene au avut reacţii similare la ofensiva turcă împotriva miliţiilor kurde YPG în Siria.
Coridor militar pe flancul estic al NATO. România își consolidează rolul în cadrul Alianței Nord-Atlantice
Pe măsură ce atacurile Rusiei se intensifică în Ucraina, aliații NATO încep să-și consolideze poția, în principal pe flancul estic. Astfel, în cadrul unei ceremonii desfășurate în marja Summitului de la Washington, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat o scrisoarea de Intenție pentru crearea unui Coridor de Mobilitate Militară între România, Bulgaria și Grecia.
Planul de mobilitate militară, semnat de miniștrii apărării din cele trei țări NATO, prevede interconectarea porturilor și infrastructurilor din Salonic, Alexandroupolis, Varna și Constanța, facilitând deplasarea rapidă și eficientă a forțelor aliate pe flancul estic al NATO și reducând timpii de trecere la frontiere.
Miniștrii apărării ai României, Greciei și Bulgariei, Angel Tîlvăr, Nikos Dendias, respectiv Atanas Zaprianov, au decis să creeze un coridor militar pe flancul estic al NATO. Această inițiativă marchează un progres semnificativ în întărirea capacităților de apărare și descurajare ale NATO în regiune.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!