8.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăȘtirile zileiNorvegia expulzează 15 „ofițeri de informații” ruși

Norvegia expulzează 15 „ofițeri de informații” ruși

Norvegia expulzează 15 oficiali ai ambasadei ruse despre care Ministerul de Externe a declarat joi că sunt ofițeri de informații ruși care operează sub acoperirea unor poziții diplomatice, mișcare la care Moscova a spus că va răspunde.

Aproximativ 40 de diplomați ruși sunt în prezent acreditați la Oslo, astfel încât expulzările se ridică la mai mult de o treime din numărul lor.

Este cel mai recent exemplu în care o națiune occidentală a expulzat diplomați ruși de la începutul invaziei Moscovei în Ucraina de anul trecut, potrivit Reuters.

Norvegia expulzează 15 ofițeri ruși de la ambasada rusă din Oslo, dar și alte țări europene printre care Estonia, Olanda și Austria au procedat la fel

Până în acest an, Estonia, Olanda și Austria au expulzat și ele diplomații ruși.

Norvegia a expulzat și trei ruși în aprilie anul trecut.

Ministerul rus de externe a declarat că Moscova va răspunde expulzărilor, a informat agenția de știri de stat TASS, fără a da detalii.

Oficialii de la ambasada Rusiei din Oslo nu au fost imediat disponibili pentru comentarii atunci când au fost contactați de Reuters.

Franța va expulza șase spioni ruși ai Ambasadei Rusiei de la Paris

Franța a decis să expulzeze şase spioni ruși care operau sub acoperirea Ambasadei Rusiei de la Paris şi „ale căror activităţi s-au dovedit contrare intereselor naţionale”, a indicat luni Ministerul Afacerilor Externe, transmite AFP.

„În urma unei anchete foarte îndelungate, Direcţia generală de securitate internă (DGSI) a descoperit duminică, 10 aprilie, o operaţiune clandestină întreprinsă de serviciile de informaţii ruse pe teritoriul nostru. Şase agenţi ruşi care operau sub acoperire diplomatică (…) au fost declaraţi persona non grata”, a precizat Quai d’Orsay într-un comunicat.

Comunicatul menţionează că, „în lipsa ambasadorului Rusiei, nr. 2 a fost convocat la Quai d’Orsay în această seară pentru a i se comunica prezenta decizie”.

Franța va trimite acasă mai mulți spioni ruși ai Ambasadei Rusiei după ce în martie anunațase expulzarea a 35 de diplomați
Parisul a anunţat deja lunea trecută expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi care desfăşurau activităţi „contrare intereselor franceze”, iar MAE francez a precizat pentru France Presse că cei şase spioni se adaugă listei precedente.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Bugetul Capitalei, respins. PNL îl acuză pe Nicușor Dan de pomeni electorale ca pe vremea Gabrielei Firea și de subfinanțarea termoficării

Bugetul Capitalei pentru 2024 a fost respins de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, întrunit în şedinţă extraordinară.Proiectul a obţinut 18 voturi "pentru", 6 abţineri...

Cum și-au aranjat candidaturile prefectul George Lazăr și deputatul Laurențiu Leoreanu

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a lansat ieri candidaţii liberali la primăria municipiilor Roman și Piatra Neamţ, dar şi candidatura la preşedinția Consiliul Judeţean Neamț,...

Profitul în fața siguranței vieții umane

De dragul profitului, dezvoltatorii imobiliari ignoră legile și expun clienții pericolelor mortale. În ciuda avertismentelor, instituțiile rămân pasive, iar specialiștii avertizează asupra unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă