13.3 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăPoliticăNicolae Ciucă: „PNL trebuie să aibă propriul său candidat la prezidenţiale”

Nicolae Ciucă: „PNL trebuie să aibă propriul său candidat la prezidenţiale”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, luni, în legătură cu posibilitatea ca liberalii să susţină un candidat al PSD la alegerile prezidenţiale, că acest lucru nu este posibil pentru că PNL trebuie să aibă propriul său candidat, iar negocierea acestor chestiuni nu este benefică pentru procesul democratic.

Întrebat dacă i se pare de luat în calcul varianta ca PNL să susţină candidatul PSD la prezidenţiale la schimb cu funcţia de premier şi candidatura la Primăria Capitalei, Ciucă a răspuns că nu.

„Nu mi se pare absolut deloc benefic pentru tot ce înseamnă un proces democratic de vot să negociem aceste chestiuni ca şi cum ar fi stabilite aşa de dinainte”, a afirmat Ciucă, la sediul PNL.

El a spus că are mandat din partea Biroului Politic Naţional al PNL pentru a negocia în coaliţie comasarea alegerilor şi orice altceva în afara acestui mandat nu poate fi asumat de conducerea partidului.

„Înainte de a fi discutat de comasare, am mers în Biroul Politic Naţional şi am cerut mandat pentru conducerea partidului să negociem şi am cerut mandat pentru negociere pentru comasare fără niciun fel de altă variantă care să fie asumată de conducerea partidului. Orice altceva în afara acestui mandat nu poate fi asumat de conducerea partidului”, a transmis Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă, în negocierile din coaliţie, PSD va propune PNL susţinerea unui candidat PSD la prezidenţiale, ar fi posibil să ia un mandat din partea BPN pentru această variantă, Ciucă a susţinut că acest lucru nu este posibil.

„Nu este posibil, pentru că PNL trebuie să aibă propriul său candidat la prezidenţiale. Asta este tot ce poate fi mai sănătos pentru democraţie”, a explicat liderul liberalilor.

Potrivit lui Ciucă, candidaturile separate în alegeri din partea celor două partide ar fi o soluţie bună.

„Cred că este o soluţie foarte bună, pentru că vom vedea fiecare dintre noi care este opţiunea românilor pentru un partid sau altul”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat despre varianta comasării alegerilor parlamentare cu turul al doilea al prezidenţialor, preşedintele PNL a răspuns: „Parlamentarele cu turul al doilea, dacă aceasta poate fi soluţie, de ce nu? Orice poate să diminueze numărul de runde de alegeri”.

Legat de existenţa unor probleme legale în cazul acestei variante, liderul liberal a menţionat: „Noi am analizat şi turul I era cel care se potrivea cel mai bine din punct de vedere legal”.

Liderii coaliţiei de guvernare au o şedinţă luni, de la ora 16,00, pentru a discuta despre organizarea alegerilor în acest an.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

PSD conduce detașat în preferințele bucureștenilor

Cel mai recent sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS în București, în perioada 9-23 februarie, arată că PSD...

Fiul lui Eduard Novak, fost ministru al Sportului, implicat în accident

Edvard Novak, fiul cel mare al fostului ministru al Sportului, Eduard Novak, a fost victima unui accident rutier, în timp ce se afla la...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, un nou succes în campionatul Greciei

PAOK Salonic, formația pregătită de tehnicianul român Răzvan Lucescu, a obținut un nou succes în prima ligă elenă, după ce s-a impus pe terenul...
Ultima oră
Pe aceeași temă