Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins luni, 11 noiembrie 2024, ca nefondată, plângerea depusă de fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, împotriva măsurii controlului judiciar impusă de Direcția Națională Anticorupție (DNA) Iași. Decizia este definitivă.
În cadrul ședinței de judecată de luni, completul Secției Penale a ÎCCJ a pronunțat încheierea finală de respingere a plângerii. Judecătorii au decis să mențină măsura preventivă de control judiciar dispusă împotriva lui Nelu Tătaru în dosarul nr. 13/12/P/2023, în care este acuzat de luare de mită în formă continuată.
„Respinge, ca nefondată, plângerea formulată de inculpatul Tătaru Nelu împotriva ordonanţei de luare a măsurii preventive a controlului judiciar din data de 04 noiembrie 2024, emisă în dosarul nr. 13/12/P/2023 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi”, potrivit minutei.
De asemenea, instanța l-a obligat pe fostul ministru la plata sumei de 200 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat.
Controlul judiciar a fost dispus pe 4 noiembrie de procurorii DNA Iași pentru o perioadă de 60 de zile, timp în care Tătaru trebuie să respecte o serie de obligații, inclusiv interdicția de a părăsi țara fără permisiunea autorităților și de a practica medicina în sistemul public de sănătate.
Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, pus sub control judiciar și cu interdicție de a mai profesa
Avocata fostului ministru, Sandra Grădinaru, a declarat că, în opinia sa, măsura este nelegală
Nelu Tătaru a venit luni la DNA Iaşi, însoţit de avocaţi și a declarat, înaintea intrării în sediul instituţiei, că nu are emoţii şi că merge „cu inima deschisă” în faţa anchetatorilor.
„Nu am emoţii, ştiu că am adevărul de partea mea şi merg cu inima deschisă”, a spus fostul ministru al Sănătăţii şi fost preşedinte al PNL Vaslui.
Procurorii DNA l-au pus sub urmărire penală, luna trecută, pe Nelu Tătaru, într-un dosar în care este acuzat că ar fi luat mită, în calitate de medic, bani şi alimente, sumele variind între 100 şi 500 de lei. Fostul ministru al Sănătăţii s-a declarat nevinovat şi a spus că nu a condiţionat niciodată actul medical.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!