2.6 C
București
vineri, 6 decembrie 2024
AcasăInternaționalNarendra Modi anunță un consens asupra Declarației finale a G20 cu referire...

Narendra Modi anunță un consens asupra Declarației finale a G20 cu referire la războiul din Ucraina

Premierul indian Narendra Modi, gazda summitului G20, a anunţat sâmbătă că s-a ajuns la un consens asupra Declaraţiei finale a summitului, care enumeră diferitele probleme abordate de participanţi, semnalând că negociatorii au rezolvat divergenţele profunde care existau în legătură cu formularea referitoare la războiul din Ucraina, transmite BURSA.RO.

Anunţul premierului a luat prin surprindere, întrucât nu era de aşteptat un astfel de consens sau cel puţin nu aşa de repede, notează BBC.

Premierul Narendra Modi a anunţat că s-a ajuns la consens, dar nu a oferit detalii despre formularea de compromis din Declaraţie.

„Datorită muncii asidue a tuturor echipelor, am obţinut un consens asupra Declaraţiei Summitului liderilor G20. Anunţ adoptarea acestei declaraţii”, a declarat Modi în faţa liderilor G20 reuniţi la New Delhi.

Anterior, Modi inaugurase reuniunea de două zile făcând apel la membrii grupului celor mai puternice 20 de economii din lume să pună capăt unui „deficit de încredere la nivel mondial” şi anunţase că blocul acordă statutul de membru permanent Uniunii Africane, într-un efort de a face G20 mai reprezentativ.

G20 – din care fac parte SUA, Rusia şi China – este profund divizat în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, statele occidentale făcând presiuni pentru o condamnare fermă a Rusiei în Declaraţia finală a liderilor, în timp ce alte ţări cereau să se concentreze pe probleme economice mai largi.

Formularea de compromis ar putea fi similară limbajului din Declaraţia emisă în Indonezia la summitul din 2022, care a menţionat că, deşi majoritatea naţiunilor au condamnat Rusia pentru invazie, au existat şi opinii divergente, notează Reuters.

Un proiect anterior al Declaraţiei finale, văzut de Reuters, lăsase în alb paragraful referitor la „situaţia geopolitică”, în timp ce se ajunsese la un acord cu privire la alte 75 de paragrafe care acoperă probleme diverse, de la datoria globală şi criptomonede până la schimbările climatice. Ţările occidentale care insistau pentru o condamnare fermă a Rusiei căzuseră de acord asupra formulării, dar Rusia a blocat un compromis care era „acceptabil, de altfel, pentru toţi ceilalţi”, a declarat un diplomat european pentru Reuters.

Punctul de blocaj, la fel ca la summitul G20 de anul trecut de la Bali, a fost modul în care războiul din Ucraina a fost descris în declaraţie. Declaraţia de la Bali a fost publicată după ce s-a luat act de obiecţiile Rusiei şi Chinei.

Cu toate acestea, India, ca gazdă a reuniunii, a încercat până în ultimul moment să elaboreze o declaraţie cu care să fie de acord toţi membrii. Amitabh Kant, negociatorul-şef al Indiei, a declarat că declaraţia a obţinut consensul în ceea ce priveşte dezvoltarea şi aspectele geopolitice. Acest lucru ar putea însemna că Rusia şi Occidentul au fost în cele din urmă de acord cu limbajul folosit în declaraţie pentru a descrie războiul.

Negociatorul Indiei a calificat ştirea drept „istorică şi deschizătoare de drumuri”. Dar ce compromisuri au fost făcute şi cine la ce a renunţat rămâne de văzut. Deocamdată, este o ocazie triumfală pentru preşedinţia indiană a G20, pentru că aproape toţi jurnaliştii prezenţi la centrul media al G20 nu credeau că o declaraţie comună este posibilă, cel puţin nu până duminică, notează BBC. „Anunţul brusc ne-a luat pe toţi prin surprindere”, a declarat corespondentul BBC. El spune că foşti diplomaţi şi experţi cu care a vorbit spun că mâna Indiei a fost forţată după ce mai multe agenţii de ştiri occidentale au început să relateze că s-a ajuns la un consens. Un fost diplomat indian a declarat că „scurgerile” au venit cel mai probabil din partea ţărilor occidentale.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Elena Lasconi, despre anularea alegerilor: „Statul român a călcat în picioare democrația și aruncă țara în anarhie”

Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale, a criticat dur decizia Curții Constituționale de anulare a primului tur al alegerilor din 24 noiembrie. Lasconi...

România își majorează obiectivele de reciclare a deșeurilor din ambalaje în 2025

Începând cu luna ianuarie 2025, România va avea ținte mai ambițioase pentru reciclarea și valorificarea deșeurilor de ambalaje, în conformitate cu cerințele Uniunii Europene. Ținta...

Tribunalul sârb condamnă un kosovar pentru crime de război, pe fondul escaladării tensiunilor

Un tribunal din Serbia a condamnat la închisoare un cetățean din Kosovo pentru o crimă de război comisă în timpul luptei pentru independență a...
Ultima oră
Pe aceeași temă