1.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSocialJustițieMotivația Curții din Malta: Detenția lui Paul al României în țară, ar...

Motivația Curții din Malta: Detenția lui Paul al României în țară, ar fi fost inumană și degradantă

Avocații săi susțin că Paul Philippe al României a fost persecutat politic  

Solicitarea autorităților române pentru Malta de extrădare a prințului a fost inițial respinsă de către magistratul Leonard Caruana, pe motiv că Paul al României ar suferi o încălcare a drepturilor fundamentale dacă ar fi trimis înapoi în România. Pe lângă faptul că au evidențiat condițiile „terifiante” din închisorile românești, aceștia au mai susținut că prințul a fost victima persecuției politice. Decizia a fost casată în recurs, iar dosarul a fost retrimis la Curtea de Magistratură pentru reluarea procedurii, scrie Times of Malta.  

A doua instanță, prezidată de magistratul Donatella Frendo Dimech, a admis cererea de extrădare și nu a aprofundat problemele legate de drepturile omului, spunând că un cadru juridic al Consiliului European, exclude o astfel de posibilitate.  

Avocații Prințului Paul Philippe au intentat proceduri separate în fața Curții Constituționale. Cei trei judecători care prezidează Curtea Constituțională au declarat că, în procedurile privind mandatul european de arestare, instanțele de jurisdicție penală aveau „datoria de a decide dacă, pe baza probelor, exista un risc real ca predarea persoanei căutate, să aibă drept rezultat tratamente inumane și degradante.”  

Judecătorii au subliniat că orice argument contrar „a fost greșit”. 

La pronunțarea hotărârii definitive, Curtea de Apel Penală, prezidată de judecătoarea Edwina Grima a făcut referire la o hotărâre constituțională susținând că „A spune că instanțele penale nu au competența de a se aventura în chestiunile legate de drepturile omului în procedurile MEA, ar avea drept rezultat „o lipsă de punere în aplicare a dreptului european, inclusiv a Cartei UE a drepturilor omului și asta ar putea avea consecințe asupra procedurilor”. 

Într-o hotărâre de 73 de pagini, ea a notat vârsta, problemele de sănătate și statutul special al lui Paul al României, care era membru al familiei regale a României, recunoscut drept moștenitor legitim la tron ​​în 2012, după ani de dispute. 

Acel statut, care a fost „încă supus controverselor”, părea a fi „în centrul condamnării pronunțate” împotriva Prințului Paul Philippe de către Înalta Curte a României.  

Privită în lumina preocupărilor europene și internaționale, legat de condițiile penitenciarelor din România, „cu o evidențiere specială pe închisoarea București-Rahova care a făcut obiectul diferitelor cazuri de încălcare a drepturilor omului”, și care urma să-l găzduiască pe prințul Paul Philippe, instanța de judecată a concluzionat că „riscul real și personal” al încălcării drepturilor omului nu poate fi exclus. 

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Declinul producției industriale în 2024: scăderi în toate sectoarele

Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată o scădere de 1,8% a producției industriale în perioada ianuarie-noiembrie 2024, ca serie brută. Toate cele...

Noua valoare a IRCC aduce economii pentru românii cu credite ipotecare

Începând cu 1 ianuarie 2025, românii care au credite ipotecare cu dobândă variabilă beneficiază de rate lunare mai mici, odată cu scăderea IRCC. Banca Națională...

Petre Roman, audiat la Parchetul General în dosarul Mineriadei din 1990

Fostul premier a fost chemat în instanță, pentru a i se aduce la cunoștință faptul că are calitatea de inculpat Fostul premier Petre Roman...
Ultima oră
Pe aceeași temă