În urma reacțiilor din partea mediului de afaceri, dar și a contabililor și experților fiscali, Ministerul Finanțelor modifică OUG 70/2024.
Astfel, RO e-TVA va fi amânat până pe 1 august 2025 pentru firmele care aplică sistemul TVA la încasare, iar amenzile sunt suspendate până la 1 ianuarie 2025, scrie Termene.
Alte modificări importante:
- Nota de justificare privind diferențele de TVA va fi înlocuită de o notificare de conformare adaptată modului e-TVA, iar termenul de transmitere a răspunsului la notificare va fi data de 25 a lunii următoare, pentru luna precedentă;
- Se stabilește un termen mai lung pentru transmiterea decontului precompletat, până la 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de TVA;
- Amenzile pentru cei care nu răspund la notificare vor fi în funcție de tipul de contribuabil și încep de la 1.000 de lei.
ANAF deja a pregătit modelul decontului precompletat RO e-TVA care ar urma să fie transmis firmelor.
Cifre
39% este procentul cu care a crescut salariul mediu net în sectorul educației, în aprilie 2024 comparativ cu aprilie 2023. Salariul mediu net în acest sector a urcat de la 4.037 lei la 5.609 lei. Este cea mai mare creştere salarială din ultimul an, arată datele Institutului Național de Statistică.
2,6 milioane de lei este suma pe care poate ajunge să o genereze un angajat din retailul alimentar, arată o analiză realizată de Economica.net cu ajutorul datelor Termene.ro. Raportul analizează cifra de afaceri per număr de angajați și variază de la o companie la alta.
1,2 miliarde de lei a reușit să atragă statul de la populație, până în prezent, prin programul Fidelis din iunie 2024. Cele mai căutate titluri de stat au fost cele în moneda europeană.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!