15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăPoliticăMinistrul Culturii anunță că așezămintele „ Ion I.C. Brătianu” din București vor...

Ministrul Culturii anunță că așezămintele „ Ion I.C. Brătianu” din București vor fi consolidate și restaurate

Aşezămintele “Ion I.C. Brătianu” din Bucureşti vor fi consolidate şi restaurate, informează luni ministrul Culturii, Raluca Turcan, potrivit newsflash.ro.

„Am semnat documentaţia pentru licitarea fazei DALI (Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie) a proiectării lucrărilor de consolidare şi restaurare pentru încă un monument istoric aflat într-o stare gravă de degradare şi care a deservit Serviciul Colecţii Speciale al Bibliotecii Naţionale a României”, spune Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, Unitatea de Management a Proiectului a publicat, luni, în SEAP anunţul de participare nr. CN1058659 pentru contractarea serviciilor de elaborare a DALI, estimate la o valoare de 969.514 de lei fără TVA, pentru Aşezămintele „Ion. I.C. Brătianu” din Bucureşti.

„Aşezămintele „Ion I.C. Brătianu”, fostă reşedinţă a familiei Brătianu şi bijuterie a arhitecturii interbelice, se află în folosinţa Bibliotecii Naţionale a României, dar au fost funcţionale doar până în 2012, moment din care imobilul s-a degradat în ritm accelerat. Respectând dorinţa fondatorului, clădirea va redată publicului ca bibliotecă, unde se vor organiza evenimente culturale, expoziţii şi conferinţe, pentru a evidenţia valoarea colecţiilor de carte rară, grafică, periodice vechi, fotografii şi documente de arhivă esenţiale pentru istoria României şi a regiunii sud-est europene”, mai spune ministrul.

Investiţia este inclusă în Proiectul LD 2097 (2021) privind reabilitarea patrimoniului construit şi a clădirilor cu destinaţie culturală, finanţat de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.

Perla Govorei e în ruină. Sub ochii părintelui ei, Ion C. Brătianu

Odată ce ajungi la Govora și te plimbi prin parcul din centrul stațiunii, îți sar în ochi ruinele Pavilionului Central al acesteia, clădirea de băi.
Pavilionul de băi este amplasat pe o terasă largă, mărginită la sud de pârâul Hinţa şi la nord de restul parcului şi aleea ce urcă spre fosta Policlinică (”Hotelul Statului nr. 1”) și spre Hotelul ”Palace”. A fost construit în perioada 1911-1914 după planurile arhitectului Ernest Doneaud, sub conducerea inginerilor Puklicky şi Brătescu, fiind dat în folosinţă în anul 1915, conform primăriei Govora.

Govora, stațiunea liberalilor

Vis-a-vis este statuia marelui om politic și de stat, Ion C. Brătianu. El se uită fix la ceea ce era odinioară inima stațiunii Govora, denumită în epocă „stațiunea liberalilor”.

„ În timpul guvernărilor liberale, aici, se strângeau fruntașii liberali și împărțeau funcții și sinecuri politice. Sinaia, până la primul război mondial, era stațiunea conservatorilor, care aveau proprietăți acolo, în jurul Castelului Peleș al Familiei Regale a României. Govora era stațiunea liberalilor.”, aflăm de la Ionela Dinescu, doctor în istorie, originară din Govora.

Sloganul liberal prin noi înşine s-a aplicat şi în cazul Staţiunii Băile Govora, fără nici o îndoială, aceasta fiind o creaţie a liberalilor, prin fondatorul ei, omul politic şi primul ministru, Ion C. Brătianu, care a văzut potenţialul remarcabil al apelor minerale de la Băile Govora şi a luat primele măsuri pentru punerea lor în valoare.

În perioada modernă, în contextul în care în România se căuta cu febrilitate petrol, descoperirea, în 1881, a izvoarelor de la Băile Govora de către inginerul Ioan Klaus a fost un eveniment important pentru autorităţi. Începea, astfel, istoria uneia dintre cele mai renumite staţiuni din ţară, pe care întemeietorii ei au gândit-o ca pe o veritabilă perlă a turismului românesc, urmând să rivalizeze cu cele mai renumite staţiuni ale Europei.

„ Ce om simplu trebuia să fie Ion. C. Brătianu! El nu pleca niciodată cu familia în străinătate, la băi. Prefera, în momentul descoperirii apelor de aici, să vină la mănăstirea Govora. Ce gusturi simple trebuie să fi avut el, cum spunea fiica lui, Sabina Cantacuzino, încât să accepte condițiile nu foarte deosebite, dar să vină aici.”, relatează Ionela Dinescu, istoric și arhivist.
Ion C. Brătianu, făuritorul independenței și al Regatului României, de pe soclul statuii lui ,„vede” cum Pavilionul de băi e doar la un pas să se dărâme.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Natalia Intotero: Vom asigura și în acest an câte 15000 de lei pentru 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro

Programul naţional de fertilizare in vitro va continua și în anul 2024, deși acum câteva luni a fost în pericol din cauza lipsei banilor.  „...

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...

Din 13 mai,o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an la titlurile de stat

COMUNICAT DE PRESĂ Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă