23.3 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăMediuMinisterul Mediului a alocat un miliard de lei pentru programul Rabla Plus...

Ministerul Mediului a alocat un miliard de lei pentru programul Rabla Plus 2024

Ministerul Mediului a alocat un miliard de lei pentru programul Rabla Plus 2024, prin care se oferă subvenții pentru achiziționarea de automobile electrice și hibrid.

Programele Rabla și Rabla Plus 2024 au fost lansate în ziua de 19 martie 2024. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat că un miliard de lei reprezintă un buget record pentru Rabla Plus.

“Anul acesta la Rabla plus, adică la autoturisme electrice şi plug-in hibrid, avem un buget record, respectiv un miliard de lei, cea mai mare sumă pe care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor o pune la dispoziţie. După lungi discuţii cu colegii de la AFM şi cu cei de la minister am decis că aceasta este calea cea dreaptă, să majorăm bugetul pentru transport verde şi să echilibrăm cu celelalte bugete”, a declarat ministrul Fechet.

Ministrul Mediului a prezentat această idee la Craiova, cu prilejul unei vizite pe care a făcut-o la fabrica Ford. Ministrul a susținut că acest buget, pentru Rabla Plus, “se corelează cu alt element de noutate, respectiv cu faptul că la Ford se va produce în curând primul autoturism electric din România”. Ministrul Mediului a făcut o aluzie la faptul că modelul electric Dacia Spring, deși foarte vândut în România, nu este produs în România ci în China. “Este o veste extraordinară pentru mediu, pentru calitatea aerului în România şi pentru economia românească în general. Asta nu înseamnă doar un aer mai curat şi mai puţine noxe în atmosferă, ci şi că banii pe care îi punem la dispoziţie pentru Rabla Plus vor rămâne în România. Este extrem de important ca aceşti bani să nu plece peste hotare. De multe ori, fie că finanţăm panouri fotovoltaice, fie că finanţăm autovehicule electrice, constatăm că de multe ori banii nu rămân nici în România şi nici măcar în Europa”, a susținut ministrul Fechet.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunțase că, în anul 2024, ecotichetul pentru un automobil electric va fi în valoare de 25.500 de lei. Ecotichetul pentru un automobil hibrid va fi de 13.000 de lei. Una dintre condițiile impuse pentru acordarea subvenției este ca automobilul electric nou să fie în valoare de cel mult 70.000 de euro (inclusiv TVA).

Acum un an, conducerea Ford anunța că va produce, la Craiova, din anul 2024, modelul electric E-Transit Courier. Tot din anul 2024, la Craiova s-ar produce o versiune electrică a automobilului Ford Puma. Acest model se va numi Ford Puma EV.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Partidul Dianei Șoșoacă are un nou secretar general

Comitetul Naţional al Partidului S.O.S. România, întrunit în data de 24.06.2024 la Poiana Braşov, l-a votat în unanimitate pe Horaţiu Şerb în calitatea de...

Utilitatea plafonării prețurilor la energie și gaze demonstrată prin date și fapte

Plafonarea prețurilor la energie electrică, introdusă la inițiativa PSD în 2022 și prelungită de Guvernul condus de Marcel Ciolacu până la 1 aprilie 2026,...

Descoperă H East Residence, un complex rezidențial cu apartamente moderne, care te fac să simți că ai ajuns acasă

Ești în căutarea unei locuințe noi și confortabile în București, aflată într-o locație foarte bine conectată și liniștită? Fă cunoștință cu H East Residence,...
Ultima oră
Pe aceeași temă