Ministerul Finanศelor propune o mฤsurฤ de sprijin pentru mediul de afaceri, menitฤ sฤ รฎncurajeze inovarea ศi progresul tehnologic, prin extinderea numฤrului contribuabililor care beneficiazฤ de deduceri fiscale pentru investiศiile รฎn activitatea de cercetare-dezvoltare.
Concret, se propune reglementarea scฤderii din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obศinute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentรขnd deducerea suplimentarฤ de 50% aplicatฤ cheltuielilor eligibile pentru activitฤศile de cercetare-dezvoltare.
Mฤsura este propusฤ รฎntrucรขt la acest moment contribuabilii care plฤtesc impozitul minim pe cifra de afaceri nu beneficiazฤ de stimulentele fiscale pentru activitฤศile de cercetare-dezvoltare. Proiectul de act normativ este publicat รฎn Transparenศฤ ศi poate fi consultat AICI.
Dupฤ o serie de consultฤri cu mediul de afaceri, venim cu aceastฤ propunere, care ne poate ajuta sฤ reducem decalajul faศฤ de alte state din UE, care รฎncurajeazฤ mult mai puternic cercetarea-dezvoltarea. Facilitฤลฃile fiscale pentru aceste activitฤศi existฤ de mulลฃi ani รฎn Romรขnia ศi datele noastre aratฤ cฤ sunt 800 companii care au beneficiat pรขnฤ acum, fiind รฎnregistrate deduceri anuale de peste 1 miliard lei. Progresul tehnologic este motorul principal al creศterii economice, tocmai de aceea trebuie sฤ facem tot ce putem pentru a oferi companiilor din Romรขnia un cadru competitiv, care sฤ le permitฤ sฤ concureze de la egal la egal cu firmele din alte state. Acesta este raศionamentul pentru care am propus extinderea facilitฤศilor ศi cฤtre cei care plฤtesc impozit minim pe cifra de afaceri, pentru a veni รฎn sprijinul unor mari companii preocupate sฤ inoveze precum Dacia, Bosch, Farmec, Chimcomplex, Continental, Uipath etc, a subliniat ministrul Marcel Boloศ.
Implementarea acestui act normativ va permite continuarea stimulฤrii, รฎncepรขnd de la data aplicฤrii, respectiv รฎncepรขnd cu anul 2024, a activitฤศilor de cercetare-dezvoltare desfฤศurate de marile รฎntreprinderi, obligate la plata impozitului minim pe cifra de afaceri.
Avรขnd รฎn vedere cฤ rezultatul fiscal al anului 2024 รฎncฤ nu a fost definitivat, se propune aplicarea acestei scฤderi ศi pentru determinarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri aferent anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care รฎncepe รฎn anul 2024.
Proiect realizat รฎn urma consultฤrilor cu mediul de afaceri
Efectul stimulativ al mฤsurii propuse privind deducerea fiscalฤ aplicabilฤ ศi la plata impozitului minim pe cifra de afaceri va consta รฎn:
– reinvestirea fondurilor deduse รฎn cercetare-dezvoltare;
– creศterea investiศiilor ศi cheltuielilor aferente activitฤศilor de cercetare-dezvoltare;
– atragerea de noi proiecte de cercetare-dezvoltare รฎn Romรขnia;
– recunoaศterea activitฤศilor de cercetare-dezvoltare ca fiind รฎntr-adevฤr de importanศฤ strategicฤ.
Propunerea este susศinutฤ ศi a fost discutatฤ cu asociaศiile reprezentative ale mediului de afaceri naศional, respectiv: Confederaศia Patronalฤ โCONCORDIAโ, Asociaศia Constructorilor de Automobile din Romรขnia (ACAROM), Camera de Comerศ, Industrie ศi Agriculturฤ Francezฤ รฎn Romรขnia (CCIFER), Camera de Comerศ ศi Industrie Romรขno-Germanฤ (AHK), Asociaศia Patronalฤ a Industriei de Software ศi Servicii (ANIS).
Urmฤreศte Romรขnia Liberฤ peย X,ย Facebookย ศiย Google News!