25.1 C
Bucharest
Saturday, 23 September 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaMinele smulse și aruncate de apele de la barajul distrus Kahovka sunt...

Minele smulse și aruncate de apele de la barajul distrus Kahovka sunt un pericol grav pentru civili

Minele smulse din rădăcini și împrăștiate de apele care se revarsă în aval de la barajul Kahovka, care s-a rupt, în zone întinse din sudul Ucrainei, pot reprezenta un pericol grav pentru civili în următoarele decenii, avertizează Crucea Roșie, conform stiripesurse.ro.

„ În trecut știam unde sunt pericolele. Acum nu mai știm. Tot ce știm este că sunt undeva în aval”, a declarat Erik Tollefsen, șeful Unității de Contaminare a Armelor din cadrul Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

“Privim cu groază știrile care ies la iveală”, a declarat Tollefsen, potrivit Reuters, adăugând că minele din Al Doilea Război Mondial găsite sub apă în Danemarca în 2015 erau încă active.

Minele împrăștiate de la barajul Kahovka sunt un pericol grav pentru civili, dar ambele părți au folosit cantități mari de artilerie și mine antitanc

Pe lângă minele antipersonal, ambele părți au folosit cantități mari de proiectile de artilerie și mine antitanc. Numărul exact de mine din Ucraina nu este clar, a spus Tollefsen. “Știm doar că numărul este masiv”, a spus Tollefsen.

Tollefsen a spus că problema cu minele nu este neapărat numărul acestora, ci locul unde au fost amplasate – în special într-o țară puternic agricolă precum Ucraina.

VIDEO: Barajul Nova Kakhovka a fost distrus, iar Khersonul s-a „scufundat”

O înregistrare video realizată cu o dronă a arătat miercuri (7 iunie) inundații în Kherson, în Ucraina, și case scufundate în apă după ce barajul Nova Kakhovka a fost distrus.

Guvernatorul regional Oleksandr Prokudin a declarat că apa a ajuns la o adâncime de 5.3m în unele locuri din Kherson și ar putea atinge punctul maxim până la sfârșitul zilei de miercuri.

În Kherson, un oraș mare aflat la aproximativ 60km de barajul distrus, locuitorii au amenajat puncte de îmbarcare improvizate pentru bărcile pneumatice pe care poliția, salvatorii și voluntarii le folosesc acum pentru a se deplasa.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cele 9 secrete ale morții! Dacă le știi, n-o să vă mai fie frică de moarte niciodată

1) Fiintele umane decedate mai exista inca si dupa descompunerea, disparitia organismului material, scrie alteea.ro. 2) Ele sunt alcatuite din substante invizibile, intangibile, pe...

Șeful medicilor din Dolj, Tudorel Ciurea, cere „taxă de protecție” pentru sediu și…restaurant

Colegiul Medicilor Dolj a devenit, din octombrie 2020, feuda nababului medic Tudorel Ciurea. Practic, din acel moment, medicii doljeni au intrat în era...

Andrew Tate a rămas fără aplicația cu care făcea sume mari de bani. Apple i-a blocat lecțiile de masculinitate toxică

The Guardian scria că Tate a creat aplicația Real World Portal, după ce a închis "Hustler's University", care era o „academie online” pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies