Modificările fiscale introduse de Ordonanța Trenuleț, aplicabile din 1 ianuarie 2025, au avut un impact semnificativ asupra microîntreprinderilor și IMM-urilor, care s-au confruntat cu o creștere a taxelor și o reducere a facilităților fiscale.
Consultantul fiscal Adrian Bența consideră că măsurile impuse afectează în special firmele mici, însă intrarea României în Spațiul Schengen, inclusiv cu frontierele terestre, aduce și beneficii, cum ar fi reducerea costurilor și timpilor de transport.
„Ordonanța Trenuleț lovește mai degrabă firmele mici, decât firmele mari. În același timp, aderarea la Schengen ajută prin scăderea costurilor de transport, ceea ce reprezintă un avantaj”, explică Bența pentru Termene.ro.
Principalele modificări fiscale
Guvernul a decis eliminarea unor facilități fiscale importante, ceea ce a dus la creșterea taxelor pentru angajați și angajatori. Astfel, de la 1 ianuarie 2025, s-au eliminat:
- Scutirea de impozit pe venit de 10% pentru salariile brute de până la 10.000 lei,
- Scutirea contribuției la Pilonul II de pensii pentru angajații din IT, construcții, agricultură și industria alimentară.
În urma acestor modificări, angajații și angajatorii trebuie să plătească:
- Impozit pe venit de 10%,
- Contribuție la pensii (CAS) de 25%,
- Contribuție la sănătate (CASS) de 10%,
- Contribuție obligatorie la Pilonul II de pensii (4,75% din CAS).
Situația IMM-urilor din România
În 2023, România avea aproximativ 561.000 de IMM-uri, reprezentând 99,7% din totalul firmelor din economie. Acestea ofereau locuri de muncă pentru aproape două treimi din salariați și contribuiau cu peste 50% din PIB.
Cu toate acestea, densitatea IMM-urilor în România rămâne sub media europeană. În 2023, existau 43 de IMM-uri la mia de locuitori, comparativ cu media UE de 57 de IMM-uri la mia de locuitori.
Pentru 2024, datele oficiale privind evoluția IMM-urilor nu sunt încă disponibile, dar se estimează că acestea se confruntă cu dificultăți precum inflația ridicată, creșterea costurilor salariale și concurența neloială.
Pentru a face față noilor provocări economice, experții estimează că IMM-urile trebuie să își crească vânzările cu cel puțin 30%-40% în lunile următoare.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.