Preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Marian Enache, s-a întâlnit, marţi, cu profesorul Peter L. Lindseth, de la Facultatea de Drept a Universităţii Connecticut, Statele Unite al Americii, context în care a afirmat că există o deschidere către un dialog al CCR cu CJUE, potrivit agerpres.ro.
Potrivit unui comunicat al CCR, preşedintele Marian Enache a prezentat un scurt istoric al controlului de constituţionalitate al legilor din România, care datează din anul 1912, când s-a adoptat pe cale pretoriană modelul american. El a precizat că reglementarea normativă a controlului de constituţionalitate a fost realizată prin Constituţia din 1923, tot după model american, care a dăinuit până în anul 1947. Preşedintele CCR a făcut o succintă expunere a instituţiei române de jurisdicţie constituţională, menţionând procedura de numire a judecătorilor, atribuţiile şi efectele deciziilor Curţii şi subliniind că se judecă în plen toate sesizările, neexistând un complet de filtru al sesizărilor.
Preşedintele CCR a menţionat rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în interpretarea dreptului european şi mecanismul întrebărilor preliminare ca modalitate de dialog judiciar între instanţa europeană şi instanţele naţionale din statele membre. De asemenea, a arătat că există o deschidere către un dialog al Curţii Constituţionale a României cu CJUE, precum şi faptul că existenţa curţilor constituţionale reprezintă o garanţie a statului de drept a cărui esenţă se referă la apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, arată CCR în comunicat.
Profesor Peter L. Lindseth a subliniat formaţia sa de specialist în drept administrativ şi că, din această perspectivă, consideră că integrarea europeană este esenţială pentru dezvoltarea statului. În calitate de cercetător, acesta a precizat că UE are încă o puternică dimensiune administrativă din moment ce pentru asigurarea resurselor sale financiare este esenţială conlucrarea cu statele membre.
„Dimensiunea constituţională poate fi atinsă de o structură precum cea a UE numai în măsura în care îşi poate asigura în mod autonom resursele financiare, prin propria sa voinţă, sens în care este necesară o decizie politică a statelor membre”, informează CCR, arătând că Peter L. Lindseth a subliniat că legitimitatea UE încă se sprijină pe filonul constituţional al statelor membre.
CCR precizează că, la finalul întrevederii, s-a concluzionat că orice decizie a unei curţi constituţionale este atât un act de jurisdicţie, cât şi un act de democraţie în considerarea prerogativelor pe care aceasta le are.
La întrevedere au participat şi prof.univ.dr. Bogdan Iancu, de la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, iar, din partea Curţii, Benke Karoly, prim-magistrat-asistent, Cristina Titirişcă, magistrat-asistent, şi Oana Răican, consilier în cadrul Compartimentului relaţii externe, relaţii cu presa şi protocol.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!