16.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSocialEducațieMarga: Iohannis, un educator modest

Marga: Iohannis, un educator modest

Elevii s-ar putea întoarce din vacanță și mai infectați cu COVID-19, iar șeful Învățământului, Sorin Cîmpeanu, ar fi trebuit să aibă o atitudine mai fermă în fața unui educator modest”, cum este președintele Klaus Iohannis, susține Andrei Marga, fost ministru al Educației.

Profesorul Andrei Marga susține că închiderea școlilor pentru două săptămâni a fost o greșeală, ca măsura întreprinsă și în anul precedent.

„În interviu (n.r. – interviul cu Andrei Marga publicat de „România liberă” în data de 10 iulie 2020) eu am spus, înaintea ministrului Cîmpeanu că școlile trebuie închise ultimele. Cele mai multe țări au raionat țara. Au văzut ce măsuri trebuie luate pentru fiecare raion. Sunt nu doar școli private îngrijite, care nu sunt atinse de pandemie, ci și școli de stat. Măsura închiderii școlilor a fost una greșită, ca și anul trecut”, a declarat Marga, pentru „România liberă”.

Acesta susține că „e greu de făcut o predicție pentru următoarele săptămâni de școală, pentru că ei (n.r. – guvernanții) iau măsuri de pe o zi pe alta”.

„E nevoie de o analiză care să arate ce copii au pierdut din educație și cât. Trebuie făcută o intervenție la copiii care au pierdut masiv. Trebuie făcută o evaluare ce educație vrem să dăm. Acum se iau măsuri, dar nimeni nu se mai întreabă ce educație vrem să le dăm copiilor. Nu aș închide totul sau aș deschide totul. Aș lua măsuri zonale”, ne-a declarat Marga.

Mai mulți elevi infectați

Fostul ministru crede că am putea avea mai mulți elevi infectați cu COVID-19 după vacanță.

„După cum spun unii profesori, și le dau dreptate, copiii vor veni și mai infectați, pentru că familia sau, mai bine spus, conexiunile acesteia sunt și ele o sursă de infectare. Părintele merge la serviciu, contractează și transmite copilului. Sau copilul merge să se joace, contractează și transmite familiei. Lucrurile sunt mult mai complicate decât vede ministerul. La noi, deciziile de a închide/deschide școala le iau niște birocrați. În Germania, care este un prototip, în Austria, să nu mai vorbesc de Polonia, în Ungaria, știm cine sunt specialiștii din spatele deciziilor. La noi, nimeni nu știe cine sunt specialiștii. Oficial, nu s-a dat o listă cu nume. Am discuții cu medici de la Cluj, chiar epidemiologi, dar nici unul dintre specialiști nu este chemat la consultări”, ne-a mai explicat Andrei Marga.

Acesta susține că actualul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, trebuia să fie mai ferm în fața președintelui Klaus Iohannis.

„La noi, unii politicieni, cum este și președintele, nu prea au realizări, nu prea au ce face, și atunci se bagă peste tot. Aici, se bagă în Educație. Ei sunt totuși niște educatori modești, ca să nu jignim pe nimeni. Ministrul, pentru că el spune că vine din învățământul superior, ar fi trebuit să fie mai ferm. La el este responsabilitatea. Ceilalți se vor ascunde, spunând că el a decis. Când am fost ministru am lucrat cu un președinte care provenea din mediul universitar. Nu mi-a spus niciodată ce să fac. Un președinte serios are cu totul alte treburi. Se poate citi constituția și vedea că ministrul răspunde. Domnul Cîmpeanu să spună că aceasta este analiza ministerului și așa procedăm. Nimeni nu îl putea contrazice”, ne-a mai declarat Marga.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

SUA vrea să construiască un debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar

Costul estimat de armata americană pentru construirea unui debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar a crescut la 320 de milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă