19.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăPoliticăMarea reorganizare a ministerelor, amânată. Majorările salariale, sub semnul întrebării

Marea reorganizare a ministerelor, amânată. Majorările salariale, sub semnul întrebării

Coaliția de Guvernare schimbă macazul. După a anunțat cu surle și tobe că urmează să reorganizeze ministerele și instituțiile publice, că nu va mai face angajări anul viitor și că primariile și instituțiile culturale nu mai primesc bani, acum totul s-a întors: reorganizarea ministerelor va fi stopată până vara viitoare, se fac angajări, funcționarii nu mai beneficiază de majorări, iar primarii și instituțiile culturale vor avea bugete frumoase.

Majorarea cu 5%, de la 1 ianuarie 2024, a salariilor personalului din instituţiile publice nu se va aplica categoriilor de bugetari care au beneficiat de majorări salariale în cursului anului sau care au normative separate, cum ar fi domeniul Educaţiei, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă discutat în şedinţa de guvern.

“Pot să vă dau acum o informaţie, s-a vehiculat majorarea cu 5% a salariilor personalului din instituţiile publice, acest procent de majorare nu se va aplica celor care au beneficiat în acest an de majorări salariale sau care au normative separate, cum ar fi domeniul Educaţiei. Mă mai gândesc şi la cel juridic, care are un procedeu administrativ prin care şi-au majorat salariile şi mai sunt şi alte domenii, ANAF-ul, dacă nu mă înşel, şi CNAS-ul. Aceste categorii de bugetari nu vor beneficia de această majorare, care, însă, se va aplica de la 1 ianuarie celorlalţi bugetari. Este un principiu luat astăzi în discuţie şi proiectul va intra spre aprobare în anul acesta într-o şedinţă ulterioară de Guvern”, a declarat Mihai Constantin, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Guvernul a decis deja să amâne până la jumătatea anului viitor reorganizarea ministerelor, ca urmare a desființării posturilor vacante, stabilită prin angajarea răspunderii Guvernului în Parlament, arată ordonanța „austerității”, care stabilește măsurile fiscale pentru 2024. Inițial, reorganizarea este stabilită pentru finalul acestui an.

În plus, salariile demnitarilor se mențin la nivelul din decembrie 2023 și nu vor fi majorate cu rata inflației, mai prevede proiectul.

„Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2024, începând cu data de 1 ianuarie, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, altele decât cele prevăzute la alin. (3), se menţin la nivelul aferent lunii decembrie 2023”, potrivit acestuia.

Mai mult, companiile de stat care nu aprobă bugetul în termen de 120 de zile nu vor fi eligibile pentru subvenții.

„Bugetele de venituri și cheltuieli ale operatorilor economici se transmit la Ministerul Finanțelor în vederea avizării în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a legii anuale a bugetului de stat și se aprobă, în condițiile alin.(1)-(3), în termen de 150 zile de la data intrării în vigoare a legii anuale a bugetului de stat. Excepție de la prevederile alin.(6) fac operatorii economici nou înființați, ale căror bugete de venituri și cheltuieli se aprobă, în condițiile alin.(1)-(3) până la finele exerciţiului financiar al anului curent. În situația nerespectării termenului de aprobare prevăzut la alin. (1), se suspendă alocarea de fonduri de la bugetul de stat pentru operatorii economici respectivi”, arată documentul.

Continuă angajările la stat

Guvernul a aprobat joi, prin ordonanţă de urgenţă, procedura de implementare a concursului naţional şi a concursului pe post pentru funcţionarii publici.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Executivul a aprobat o serie de modificări şi completări la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

“Decizia are în vedere implementarea măsurilor prevăzute pentru Componenta 14 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR) – Reforma 3 Management performant al resurselor umane din sectorul public, cu termen de realizare în trimestrul al IV-lea din anul 2023, precum şi clarificarea procedurală a implementării concursului naţional şi a concursului pe post prevăzute să intre în vigoare în temeiul art. 467 alin. (3)-(9) din Codul administrativ”, se arată în comunicat.

Guvernul alocă 75 milioane lei pentru autorităţile locale

Guvernul a aprobat joi suma de 75 milioane lei reprezentând fonduri suplimentare pentru primării şi consilii judeţene, precum şi suma de 218 milioane lei pentru susţinerea activităţii a 68 de instituţii de cultură din teritoriu, respectiv teatre, filarmonici şi opere.

Printre entităţile care beneficiază de fonduri de la Guvern se află şi primăriile conduse de Robert Negoiţă (Sectorul 3), Daniel Băluţă (Sectorul 4) şi Cristian Popescu Piedone (Sectorul 5).

“Guvernul a alocat fonduri suplimentare pentru buna desfăşurare a activităţii unor domenii şi instituţii publice după cum urmează: 75 de milioane de lei vor merge către sectoarele 3, 4 şi 5 ale Capitalei, către 15 municipii din ţară, 10 oraşe, 31 de comune şi cinci consilii judeţene. Banii sunt pentru plata cheltuielilor curente, pentru salarii, cheltuieli pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială, plata unor facturi restante, a serviciilor publice din subordine, pentru cofinanţarea proiectelor cu finanţare nerambursabilă sau cu finanţare din programe naţionale aflate în implementare, precum şi plata unor cheltuieli stabilite prin hotărâri judecătoreşti”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, la finalul şedinţei de Guvern.

De asemenea, Executivul a aprobat suma de 218 milioane lei pentru finanţarea a 68 de instituţii de cultură.

“Pentru susţinerea activităţilor teatrelor, operelor, filarmonicilor, centrelor culturale din sub ordinea autorităţilor locale, Guvernul a alocat suma de 218 milioane lei, fonduri care vor finanţa activitatea a 68 de instituţii de cultură, între care menţionez câteva: Filarmonica din Arad, Filarmonica Argeş şi Filarmonica Bacău, Oradea, Botoşani, Opera din Braşov şi 46 de teatre locale”, a mai spus Mihai Constantin. 

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...
Ultima oră
Pe aceeași temă