Secretarul de stat american, Marco Rubio, a afirmat, în timpul întrevederii luni la Riad cu prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, că orice aranjament în Fâșia Gaza va trebui să ‘contribuie la securitatea regională’, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, transmite Reuters.
Rubio, sosit luni în capitala saudită din Israel, a subliniat ‘importanța unui acord pentru Gaza care să contribuie la securitatea regională’, a indicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, într-un rezumat al discuțiilor.
Cei doi responsabili ‘și-au reafirmat angajamentul de a pune în aplicare încetarea focului în Gaza și de a se asigura că Hamas eliberează toți ostaticii, inclusiv cetățenii americani’, a adăugat textul.
De asemenea, ei ‘au discutat despre modalitățile de a face să progreseze interesele comune în Siria, Liban și în ansamblul regiunii, inclusiv securitatea în Marea Roșie și libertatea navigației’, a precizat comunicatul.
Întâlnirea are loc după propunerea președintelui american, Donald Trump, de a prelua controlul asupra Fâșiei Gaza și a muta palestinienii de acolo în Egipt și Iordania, ceea ce țările arabe, printre care Riadul, resping cu fermitate.
Trump susține în special că teritoriul palestinian devastat de mai bine de 15 luni de război a devenit de nelocuit.
Reuniunea cu liderul de facto al Arabiei Saudite a început cu puțin înainte de ora locală 18.00 și a durat aproximativ trei ore, potrivit unui responsabil al Departamentului de Stat.
Rubio a fost însoțit de consilierul pentru securitate națională al președintelui american Mike Waltz și de trimisul special pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff.
Cu o zi înainte, la Ierusalim, șeful diplomației americane l-a asigurat de susținerea neclintită a SUA pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, acordându-i de facto un cec în alb în Fâșia Gaza.
Rubio s-a mai întâlnit la puțin timp după sosire cu omologul său Faysal bin Farhan.
El nu a făcut nicio declarație jurnaliștilor care îl însoțesc.
Vizita sa în regatul saudit are loc într-un moment de tensiuni puternice pe mai multe fronturi – în Liban, Siria și Fâșia Gaza -, unde chestiunea lansării celei de a doua faze a încetării focului dintre Israel și Hamas, intrată în vigoare pe 19 ianuarie, rămâne în suspans.
Pe de altă parte, secretarul de stat ‘a salutat întărirea cooperării economice și în domeniul apărării dintre Statele Unite și Arabia Saudită și s-a angajat să consolideze parteneriatul bilateral’, potrivit comunicatului.
Cei doi responsabili au discutat despre ‘evoluțiile regionale și internaționale’ și ‘eforturile pentru a asigura securitatea și stabilitatea’ în regiune, a informat un scurt comunicat saudit.
Etapa saudită se anunță cu atât mai intensă, cu cât Arabia Saudită este plasată în centrul planurilor lui Donald Trump pentru regiune, în perspectiva unei încă ipotetice normalizări a relațiilor între Riad și Israel.
Erdogan cere Arabiei Saudite să extrădeze suspecţii în cazul asasinării lui Khashoggi. Prințul moștenitor Mohammed bin Salman oferă un răspuns halucinant
Vorbind după summit-ul G20 din Argentina, el a declarat că doar prim-ministrul Canadei a adus în discuţie cazul lui Khashoggi, în rest subiectul nefiind discutat. Erdogan a adăugat că această crimă a fost un test pentru întreaga lume, dar a insistat că nu doreşte să rănească familia regală a Arabiei Saudite. El a precizat că rezolvarea acestui caz este în interesul familiei regale.
Preşedintele Erdogan a afirmat că Turcia are dovezi care demonstrează că Khashoggi a fost ucis după ce a fost torturat timp de şapte minute şi jumătate şi că a arătat aceste dovezi ţărilor care au dorit să le vadă. Erdogan rămâne nemulţumit de răspunsul Arabiei Saudite la uciderea lui Jamal Khashoggi.
El a acuzat anterior autorităţile saudite că au minţit în această privinţă, că şi-au schimbat poziţia în numeroase rânduri şi că au refuzat să împartă informaţiile din investigaţia lor cu autorităţile turce.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!