Premierul Marcel Ciolacu afirmă că autorităţile de la Bucureşti aşteaptă ca în acest an să fie stabilit un calendar precis în privinţa aderării României la Schengen, respectiv cu aeroporturile din martie 2024, iar cu frontierele terestre la finalul anului 2024, sub preşedinţia ungară a Consiliului UE, potrivit agerpres.ro.
Prim-ministrul a fost întrebat, luni seară, la Digi 24, dacă SUA a ajutat România să obţină o schimbare de atitudine din partea Austriei pe subiectul Schengen.
„Ne-au ajutat. Ne-a ajutat cancelarul Olaf Scholz, Germania, ne-a ajutat primul ministru al Spaniei, Pedro Sanchez. Ne-a ajutat cu adevărat şi administraţia Statelor Unite, s-a implicat în acest demers şi această nedreptate pe care o păţeşte România. M-am coordonat cu preşedintele României, cum e normal. (…) Am luat o altă abordare după 13 ani. De 13 ani aşteptăm. În zece ani au fost zece prim-miniştri. Nu s-a putut. Ne-am dus de fiecare dată cu capul în zid. Am luat o altă abordare. (…) Sunt şanse mari să facem acest pas şi să intrăm, anul acesta să fie decizia şi să intrăm din martie cu adevărat (cu frontierele aeriene în spaţiul Schengen – n.r.). Insistăm să avem un calendar şi pentru preşedinţia Ungariei, terestru, la sfârşitul anului 2024”, a declarat Marcel Ciolacu.
Premierul a subliniat că întărirea frontierelor României este un proces care trebuie continuat.
„Da, trebuie să ne întărim frontierele. Avem program european convenit cu preşedinta Comisiei de 1,2 miliarde (euro – n.r.) întărirea frontierelor cu Ucraina. E cel mai mare proiect finanţat de Uniunea Europeană. Avem întărirea frontierei cu Republica Moldova. Avem cea mai lungă frontieră cu un stat aflat în conflict, în Europa. (…) Trebuie să ne asumăm aceste lucruri”, a precizat Ciolacu.
România intră complet în Schengen abia la finalul lui 2024, recunoaște premierul Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu, deși anunța acum două zile că România intră în Schengen, a revenit asupra acestei declarații și a recunoscut că momentul aderării în Schengen este încă departe.
În dimineața zilei de 11 decembrie 2023, premierul Ciolacu a explicat, în fața jurnaliștilor, că negocierile pentru aderarea la Schengen au început și că România va intra în spațiul aerian Schengen în martie 2024. Totuși, cu privire la desființarea controalelor terestre, premierul a fost mai puțin precis. El a spus că negocierile pentru spațiul terestru se vor finaliza pe mandatul de președinte al Consiliului UE al Ungariei.
Președinția Consiliului UE este deținută câte șase luni, prin rotație, de fiecare țară membră UE. Ungaria va deține Președinția Consiliului UE în a doua jumătate a anului 2024. La finalul anului 2023 se termină mandatul Spaniei iar în prima jumătate a anului 2024, mandatul va fi deținut de Belgia.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!