7.9 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăPoliticăRomânia intră complet în Schengen abia la finalul lui 2024, recunoaște premierul...

România intră complet în Schengen abia la finalul lui 2024, recunoaște premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu, deși anunța acum două zile că România intră în Schengen, a revenit asupra acestei declarații și a recunoscut că momentul aderării în Schengen este încă departe.

În dimineața zilei de 11 decembrie 2023, premierul Ciolacu a explicat, în fața jurnaliștilor, că negocierile pentru aderarea la Schengen au început și că România va intra în spațiul aerian Schengen în martie 2024. Totuși, cu privire la desființarea controalelor terestre, premierul a fost mai puțin precis. El a spus că negocierile pentru spațiul terestru se vor finaliza pe mandatul de președinte al Consiliului UE al Ungariei.

Președinția Consiliului UE este deținută câte șase luni, prin rotație, de fiecare țară membră UE. Ungaria va deține Președinția Consiliului UE în a doua jumătate a anului 2024. La finalul anului 2023 se termină mandatul Spaniei iar în prima jumătate a anului 2024, mandatul va fi deținut de Belgia.

Pentru România, marea problemă este la frontierele terestre. Din cauza actualelor controale, se formează șiruri enorme de autocamioane, mai ales spre ieșirea spre Ungaria, care face parte din Schengen. Din această cauză, Ungaria ar fi direct interesată ca România să fie primită în Spațiul Schengen.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cel mai titrat fotbalist și-a aflat pedeapsa. Patru ani și jumătate de închisoare pentru Alves

Fostul mare fotbalist brazilian Dani Alves a fost condamnat la patru ani și jumătate de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de violarea...

Suma colosală necesară pentru reconstrucţia Ucrainei

Banca Mondială şi Comisia Europeanã au publicat un nou raport privind suma necesarã pentru reconstrucția Ucrainei, document în care se estimează cã noile...

Cine sunt cei cinci lideri PNL care au votat împotriva listelor comune cu PSD pentru Parlamentul European

Discuții aprinse, miercuri, la PNL, motivul fiind participarea la alegerile pentru Parlamentul European pe liste comune PNL-PSD. Dacă PSD a votat în unanimitate această...
Ultima oră
Pe aceeași temă