23.1 C
Bucharest
Sunday, 28 May 2023
HomePoliticăMarcel Ciolacu pune eșecul aderării României la Schengen pe seama dreptei europene

Marcel Ciolacu pune eșecul aderării României la Schengen pe seama dreptei europene

Președintele PSD Marcel Ciolacu susține că eșecul în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen este al dreptei europene, dar că au fost și abordări interne greșite.

„Social-democrații europeni au susținut România până la capăt în efortul de aderare la Schengen. Este în mod clar un eșec major al dreptei europene, dar au fost și abordări interne greșite”, a declarat luni președintele PSD.

Marcel Ciolacu spune că eșecul aderării la Schengen este al dreptei europene, dar că demersurile trebuie continuate

Acesta susține că trebuie continuate demersurile în în interiorul familiilor europene și o discuții cu fiecare stat în parte, dacă va fi o abordare separată a României de Bulgaria, potrivit jurnalul.ro.

„Au fost niște scăpări și de la Reprezentanță. A fost o abordare, din punctul meu de vedere, greșită. Rămâne întrebarea de ce am mers în continuare pe listă la pachet cu Bulgaria, atâta timp cât exista o altă decizie a altui stat european, respectiv Olanda, că nu va vota cu Bulgaria? Poate ar fi trebuit insistat la Comisie la propunerea de intrare pe ordinea de zi la Consiliul European JAI să fie daj o splitare între România și Bulgaria ca să putem avea o șansă mai mare”, adăugat Marcel Ciolacu.

Cioloș, despre șansele României de a adera la Schengen

Aderarea României la Spaţiul Schengen încă se joacă, a afirmat europarlamentarul Dacian Cioloş, care a amintit că mai sunt cinci zile până la întâlnirea miniştrilor de Interne din statele membre UE, unde trebuie luată o decizie în unanimitate asupra acestui subiect.

Cioloş a precizat, într-o postare pe Facebook, că după „lobby-ul intens din ultima perioadă, prin intermediul grupului politic Renew Europe”, guvernul olandez a comunicat vineri primele semne de deschidere şi a afirmat că acum „problema Olandei este mai degrabă Bulgaria, şi nu România”.

„Având în vedere cele două evaluări pozitive recente ale Comisiei Europene privind Schengen şi progresele identificate în recentul raport MCV privind statul de drept în România, guvernul olandez este orientat spre viitor în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen. Acesta va lua în considerare discuţiile parlamentare care vor urma în perioada premergătoare Consiliului JAI din 8 decembrie pentru a-şi stabili poziţia finală cu privire la această chestiune importantă”, se arată în mesajul guvernului olandez citat de Cioloş.

El a precizat că a fost informat de colegii suedezi din grupul Renew că şi guvernul de la Stockholm este „favorabil” aderării României la Spaţiul Schengen.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Vouchere refuzate de profesori. Tăierea pensiilor speciale și alte bonusuri ar rezolva problema

Guvernul și sindicaliștii din educație discută împreună, dar pare că se înțeleg separat. Dacă acele vouchere date personalului din educație au fost refuzate de...

Vouchere refuzate de profesori. Tăierea pensiilor speciale și alte bonusuri ar rezolva problema

Guvernul și sindicaliștii din educație discută împreună, dar pare că se înțeleg separat. Dacă acele vouchere date personalului din educație au fost refuzate de...

Sondaj CURS: PSD domină autoritar, AUR se apropie de PNL

PSD ar câştiga fără probleme viitoarele alegeri, dar nu are majoritate absolută. Pentru a avea controlul, social democraţii au nevoie de alinaţa cu PNL...
Ultima oră
Pe aceeași temă