0.2 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeEconomieBani & AfaceriMarcel Boloș, ministru de Finanțe: În august vom avea un deficit de...

Marcel Boloș, ministru de Finanțe: În august vom avea un deficit de 2,66%

Deficitul bugetar în luna august este de 2,66% din PIB, respectiv 42,53 miliarde lei lei, ceea ce creează la nivelul Comisiei Europene îngrijorări din perspectiva evoluţiei acestuia şi a felului în care România va reuşi să îşi respecte angajamentele pe care şi le-a asumat, a declarat, miercuri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, într-un briefing de presă la Palatul Victoria.

El a prezentat proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare, pentru care Guvernul urmează să îşi asume răspunderea, şi care a fost analizat în primă lectură în cadrul şedinţei de Guvern. În acest context, Boloş a amintit evoluţia pe care a avut-o deficitul bugetar şi angajamentele pe care statul român şi le-a asumat faţă de Comisia Europeană.

„La sfârşitul acestui an, ţinta de deficit bugetar asumată de către România a fost de 4,4% din PIB, iar în luna mai deja aveam un deficit bugetar de 2,33% din PIB, pentru ca mai apoi, în luna iunie am avut 2,34% din PIB, în luna iulie 2,44% din PIB şi, în curând, o să comunicăm şi datele oficiale pentru luna august, când deficitul bugetar, după ce se rafinează toate consolidările şi se publică conform metodologiei pe care o avem, ţinta sau bugetul şi deficitul bugetar pe care îl avem înregistrat este de 2,66% din PIB, adică 42,53 miliarde lei, ceea ce creează pe bună dreptate, la nivelul Comisiei Europene, îngrijorări din perspectiva evoluţiei deficitului bugetar şi a felului în care România va reuşi să îşi respecte angajamentele pe care şi le-a asumat în relaţia cu Comisia Europeană”, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, după ce s-a înregistrat la cinci luni deficitul de 2,33% din PIB, Comisia Europeană a solicitat României ajustarea acestuia.

„Sigur, în momentul în care au fost publicate rezultatele execuţiei bugetare în luna iunie, Comisia Europeană, văzând că deja avem la cinci luni un deficit bugetar de 2,33% din PIB, s-a autosesizat, a fost prezentă la noi în ţară, dacă vă aduceţi aminte, în luna iulie, când a solicitat în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar şi pentru a reintra cu evoluţia deficitului bugetar în limitele asumate în relaţia cu Comisia Europeană”, a spus Marcel Boloş.

Şeful de la Finanţe a subliniat că, în cazul în care nu se reduce acest deficit, riscul este suspendarea fondurilor europene şi creşterea costului finanţărilor.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

FSB a arestat un belarus ce a colaborat cu serviciile ucrainene pentru două operațiuni de sabotaj asupra trenurilor rusești

Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat joi arestarea unui cetăţean belarus, acuzat că, acţionând în colaborare cu serviciile secrete ucrainene, a efectuat...

Crește tensiunea dintre Venezuela și Guyana legat de regiunea Essequibo

Comunitatea internaţională este îngrijorată de tensiunea tot mai mare dintre Venezuela şi Guyana în legătură cu Essequibo, regiune bogată în petrol aflată în dispută...
Ultima oră
Pe aceeași temă