4.8 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăInternaționalMajoritatea britanicilor vor reintegrarea pe piața unică a UE

Majoritatea britanicilor vor reintegrarea pe piața unică a UE

Majoritatea britanicilor susțin reintegrarea pe piața unică a Uniunii Europene(UE), chiar dacă asta ar însemna restabilirea liberei circulații a lucrătorilor din blocul european, potrivit unui sondaj publicat miercuri, relatează Reuters, preluat de hotnews.ro.

Limitarea imigrației a fost motivul principal pentru care britanicii au votat să părăsească Uniunea Europeană în 2016.

Sondajele din ultimele luni au arătat că peste jumătate dintre britanici cred acum că Brexit a fost o greșeală, iar sondajul de miercuri are loc la mai puțin de o săptămână după ce datele au arătat că migrația netă anuală în Regatul Unit a atins un nivel record anul trecut (606.000) – mai mult decât dublul cifrei înregistrate în anul anterior votului Brexit.

Sondajul YouGov a arătat că 57% dintre britanici ar susține acum aderarea la piața unică, chiar dacă asta ar însemna reluarea liberei circulații a oamenilor, o politică care a făcut ca milioane de familii și muncitori să se mute în Marea Britanie în perioada în care Regatul era membră UE.

Una din cinci persoane s-a opus.

Sprijinul pentru aderarea la piața unică, care garantează și libera circulație a mărfurilor și serviciilor, a fost împărțit pe linii politice.

Pentru acei respondenți care au votat pentru părăsirea UE și care ar sprijini Partidul Laburist de opoziție dacă alegerile ar fi mâine, 53% susțin apartenența la piața unică, iar 31% s-au opus.

Pentru cei care au votat pentru Brexit și intenționează să voteze pentru conservatori la guvernare, doar 29% ar susține o revenire la piața unică, iar 54% împotrivă.

Laburiștii, care sunt pe cale să câștige următoarele alegeri conform sondajelor de opinie, au promis că vor îmbunătăți relația comercială a țării cu blocul, dar liderul Keir Starmer a spus că nu dorește o revenire la piața unică.

În general, sondajul arată că 72% dintre britanici doresc ca țara să aibă legături mai strânse cu Uniunea Europeană, inclusiv printre cei care au votat pentru părăsirea blocului.

YouGov a spus că la sondaj au participat 2.138 de persoane.

Brexit: Anumiţi conservatori britanici ar putea regreta intransigenţa lor

”Este iresponsabil din partea partizanilor liniei dure să respingă” o cooperare cu opoziţia din Regatul Unit pentru a găsi un compromis asupra modalităţilor de ”divorţ” cu Uniunea Europeană, a explicat Verhofstadt, într-o conferinţă de presă.

În opinia fostului premier belgian, dacă divizările britanice vor duce la un divorţ fără acord, ar fi un ”dezastru pentru întreaga lume, în special pentru Regatul Unit”.

După ce, la jumătatea lunii ianuarie, parlamentul britanic a respins ”acordul de divorţ” negociat cu Uniunea Europeană, premierul britanic Theresa May a dorit să iniţieze un dialog cu opoziţia.

Liderul laburist Jeremy Corbyn a indicat, la rândul său, că partidul lui ar susţine un ”acord de divorţ” cu anumite condiţii, în special aceea ca ţara să rămână parte a unei uniuni vamale cu Uniunea Europeană.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Firea anunță că PSD București îi susține candidatura la Primăria Capitalei

Gabriela Firea a anunţat că Biroul permanent al PSD Bucureşti a decis, prin vot în unanimitate, să susţină candidatura sa pentru Primăria Capitalei."Mulţumesc colegilor...

Ministrul de interne francez vede Rusia principalul inamic al Franței

"Rusia este astăzi principalul inamic" al Franţei "în războiul informaţional, de agresivitate pe teritoriu", a susţinut marţi ministrul francez de Interne Gérald Darmanin, relatează...

Firea anunță că PSD București îi susține candidatura la Primăria Capitalei

Gabriela Firea a anunţat că Biroul permanent al PSD Bucureşti a decis, prin vot în unanimitate, să susţină candidatura sa pentru Primăria Capitalei."Mulţumesc colegilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă