1.4 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeInternaționalMai mult de 43000 persoane au fost strămutate în urma inundațiilor mortale...

Mai mult de 43000 persoane au fost strămutate în urma inundațiilor mortale din estul Libiei

Peste 43000 de persoane au fost strămutate, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în urma inundaţiilor mortale care au devastat estul Libiei, în special oraşul Derna, unde comunicaţiile au fost restabilite joi, după o întrerupere de 24 de ore, transmite AFP, conform agerpres.ro.

În timp ce căutările continuă pentru găsirea miilor de persoane date dispărute, presupuse decedate, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a publicat joi statistici revizuite referitoare la persoanele strămutate în urma inundaţiilor din noaptea de 10 spre 11 septembrie.

Tragedia a provocat strămutarea a 43.059 de persoane, iar “lipsa aprovizionării cu apă ar fi împins numeroşi oameni” din Derna iniţial strămutaţi să părăsească oraşul şi să se îndrepte către alte localităţi din estul şi vestul Libiei, potrivit OIM.

Nevoile urgente ale persoanelor strămutate sunt “hrana, apa potabilă, sănătatea mintală şi sprijinul psiho-social”, a precizat OIM.

Conform celui mai recent bilanţ oficial provizoriu comunicat marţi seara de ministrul Sănătăţii din estul ţării, Othman Abdeljalil, inundaţiile s-au soldat cu 3.351 de morţi. Însă, organizaţiile umanitare şi autorităţile libiene se tem de un bilanţ mult mai sumbru din cauza numărului mare de persoane date dispărute, de ordinul miilor.

Reţeaua de telefonie şi internet a fost întreruptă marţi seară, iar jurnaliştilor li s-a cerut să părăsească Derna a doua zi după o manifestaţie a locuitorilor oraşului, conform cărora autorităţile din estul ţării ar fi responsabile de catastrofă.

Autorităţile au menţionat o “întrerupere a fibrelor optice”, dar, potrivit analiştilor şi utilizatorilor de internet, a fost vorba despre o tăiere deliberată, menită să creeze un “black-out” după o acoperire pe scară largă în mass-media a demonstraţiei din ziua precedentă.

“Restabilire a serviciilor de comunicaţii şi de internet în tot oraşul Derna”, a anunţat Comitetul superior libian pentru situaţii de urgenţă şi răspuns rapid (HCERR) format de guvernul din estul ţării pentru a conduce operaţiunile de intervenţie.

– “Vinovaţii, deja identificaţi” –

Prim-ministrul guvernului recunoscut de ONU cu sediul la Tripoli, Abdelhamid Dbeibah, a anunţat pe contul său de pe reţeaua X (fostă Twitter) revenirea funcţionării serviciilor de telecomunicaţii în oraş, precizând că tehnicienii au reuşit să restabilească o nouă legătură de fibră optică.

Inundaţiile au fost cauzate de ruperea a două baraje situate mai sus de Derna, după trecerea devastatoare a furtunii Daniel.

ONU a anunţat la începutul acestei săptămâni că agenţiile sale, în special Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), lucrează pentru “prevenirea răspândirii bolilor şi evitarea unei a doua crize devastatoare în regiune”, avertizând asupra unui risc asociat cu “apa contaminată şi lipsa de igienă”.

Operaţiunile de căutare a cadavrelor persoanelor date dispărute au continuat joi, în special pe mare, după ce cartiere întregi au fost măturate de ape.

Măcinată de diviziuni după înlăturarea de la conducere a lui Muammar Gaddafi, în 2011, Libia este condusă de două administraţii rivale: una la Tripoli (vest), recunoscută de ONU şi aflată sub conducerea premierului Abdelhamid Dbeibah, şi cealaltă în est, reprezentantă de Parlament şi afiliată la tabăra influentului mareşal Khalifa Haftar.

Haosul din această ţară a adus pe plan secund întreţinerea infrastructurii vitale, precum barajele din Derna, care prezentau încă din 1998 fisuri ce nu au fost reparate niciodată.

Procurorul general libian Al-Seddik al-Sour, responsabil cu ancheta asupra tragediei, a promis “rezultate rapide”, într-un interviu acordat miercuri seara la televiziunea libiană Libya al-Ahrar.

El a adăugat că presupuşii vinovaţi acuzaţi de corupţie sau de neglijenţă în legătură cu acest dezastru au fost “deja identificaţi”, fără a le dezvălui numele. 

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:00:47

VIDEO. Alegeri prezidențiale în Egipt

Egiptenii au ieșit la vot, duminică, 10 decembrie, în cadrul alegerilor prezidențiale. Abdel Fattah al-Sisi are șansa la un al treilea mandat la putere,...

Polițiștii anunță proteste la Ministerul de Finanțe, la Ministerul de Interne și la Guvern. Ei cer aplicarea “în integralitate” a Legii Salarizării

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) organizează acțiuni de protest, începând din ziua de luni, 11 decembrie 2023, solicitând să se aplice...
Ultima oră
Pe aceeași temă