18.3 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăPoliticăMAE organizează 106 consulate itinerante în 19 state

MAE organizează 106 consulate itinerante în 19 state

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a aprobat Calendarul anual orientativ pentru organizarea consulatelor itinerante (mobile) pentru anul 2024.

Vor fi organizate 106 consulate itinerante în 19 state, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Odobescu a aprobat Calendarul anual orientativ pentru organizarea consulatelor itinerante (mobile) pentru anul 2024, document realizat de către MAE, în urma consultărilor publice derulate cu mediul asociativ românesc din străinătate, potrivit ziarulprofit.ro.

Calendarul pentru organizarea consulatelor itinerante (mobile) din acest an a fost realizat pe baza sugestiilor și propunerilor primite de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din partea reprezentanților comunității românești, asociațiilor și organizațiilor românești din străinătate, în cadrul dialogului direct, prin email, telefon sau prin intermediul rețelelor sociale.

Astfel, în baza procesului de consultare publică derulat până la finalul lunii ianuarie 2024, misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României au propus organizarea a 106 consulate itinerante în 19 state, număr care poate crește pe parcursul anului, în funcție de oportunitățile identificate. Calendarul aprobat este disponibil pe site-ul https://www.mae.ro//sites/default/files/file/anul_2024/pdf_2024/circular%C4%83_consulate_itinerante_anul_2024_-acord_de_principiu-_anexa.pdf

„Prin extinderea practicii de organizare a consulatelor itinerante (mobile), MAE urmărește să răspundă într-un mod cât mai eficient nevoilor cetățenilor români din străinătate, din comunități aflate la mare distanță față de sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare. Astfel, MAE urmărește asigurarea accesului pentru cetățenii români la asistență și servicii consulare de calitate, furnizate în condiții similare cu cele din spațiile de lucru obișnuite ale misiunilor”, transmite MAE într-un comunicat de presă.

Consulatul itinerant (mobil) este o activitate cu caracter ocazional care presupune deplasarea unei echipe consulare mobile într-o localitate unde se află o comunitate românească, aflată la distanță față de misiunile diplomatice și oficiile consulare permanente, în vederea prestării de servicii consulare solicitate de membrii comunității respective. Echipele consulare mobile sunt formate din consuli și funcționari consulari ai misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, care organizează această activitate și sunt dotate cu echipamentele tehnice necesare preluării și procesării serviciilor consulare în regim offline. Cu ocazia organizării acestor consulate itinerante (mobile), se poate procesa o gamă variată de servicii consulare, precum acte notariale, documente de călătorie și de stare civilă, obținere de acte din România și altele.

MAE, atenționare de călătorie pentru românii care merg în Italia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Italiană că responsabilii aeroportului internaţional din Catania au anunţat că spaţiul aerian pe aeroportul Catania – Fontanarossa Vincenzo Bellini rămâne închis până la 15 august 2023, ora 6,00, din cauza erupţiei vulcanului Etna, iar zborurile sunt suspendate.

Se recomandă călătorilor să contacteze companiile aeriene pentru actualizări privind situaţia zborurilor anulate sau redirecţionate sau să verifice starea zborurilor pe pagina web a aeroportului din Catania: https://www.aeroporto.catania.it/voli/partenze-arrivi/, informează MAE.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Revolut depășește 2 milioane de clienți ai aplicației Revolut <18 și introduce noi caracteristici

Revolut, banca digitală cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, a ajuns la peste 2 milioane de utilizatori ai Revolut <18,...

Statele din SUA în care este posibil să se legalizeze cazinourile online în 2024

Dimensiunea pieței cazinourilor online din Statele Unite a atins 10,2 miliarde de dolari anul trecut, iar estimările sunt că ea se va dubla până...

Atenție, șoferi! Traficul rutier pe Autostrada A1 București – Pitești va fi deviat începând de joi seara

Traficul rutier pe A1 Bucureşti - Piteşti va fi deviat temporar începând de joi seara, pe aproximativ 1,5 kilometri, pentru montarea grinzilor la pasajul...
Ultima oră
Pe aceeași temă