23 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomePoliticăMacron promite Republicii Moldova asistență financiară internațională în valoare de 100 milioane...

Macron promite Republicii Moldova asistență financiară internațională în valoare de 100 milioane de euro

Emmanuel Macron a promis că va furniza Republicii Moldova, din partea comunității internaționale, asistență financiară în valoare de 100 milioane de euro.

Comunitatea internaţională va furniza Republicii Moldova asistenţă financiară suplimentară în valoare de 100 de milioane de euro, pentru a face faţă consecinţelor războiului dintre Rusia şi Ucraina, a declarat luni seară preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Republica Moldova va primi asistenţă internaţională suplimentară în valoare de 100 de milioane de euro, a declarat Emmanuel Macron într-o conferinţă de presă organizată împreună cu preşedintele moldovean, Maia Sandu, la finalul Conferinţei interministeriale pentru susţinerea Republicii Moldova, care a reunit la Paris 45 de delegaţii internaţionale.

Emmanuel Macron a precizat că zece milioane de euro vor fi oferite până la sfârşitul acestui an sub formă de subvenţii din partea Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), a Programului Alimentar Mondial (PAM) şi a Fondului Internaţional de Urgenţă al Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), potrivit jurnalul.ro.

Macron insistă să dea Republicii Moldova din partea comunității internaționale asistență de 100 milioane euro, spitalele fiind beneficiarele acestei sume

La începutul anului 2023, spitalele din Republica Moldova urmează să primească generatoare electrice de mare putere, iar Agenţia franceză pentru Dezvoltare va oferi Chişinăului 90 de milioane de euro pentru perioada 2023-2024, conform cotidianului Le Monde.

“Ajutarea Republicii Moldova este participarea la efortul de război. Nu avem dreptul de a ceda în faţa oboselii ori a pasivităţii. Republica Moldova se confruntă cu efecte multiple ale războiului, dar demonstrează generozitate în contextul afluxului de refugiaţi. Republica Moldova a primit cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni, în raport cu numărul de locuitori. Abandonarea Republicii Moldova ar însemna că Europa nu are vocaţia de a fi loială”, a afirmat preşedintele Franţei, potrivit postului BFMTV.

“Ne confruntăm cu o criză energetică dramatică”, a afirmat, la rândul său, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, evocând, potrivit cotidianului Le Monde, o inflaţie de 35%. “Ne pregătim pentru o iarnă deosebit de dificilă. Acest război periclitează aprovizionarea cu electrcitate şi cu gaze. Numeroşi cetăţeni moldoveni nu vor avea posibilitatea de a-şi plăti facturile iarna aceasta în lipsa intervenţiei Guvernului”, a subliniat Maia Sandu.

Președintele Macron va ateriza la baza militară Kogălniceanu. Macron și Iohannis ar putea merge împreună în Ucraina

Președintele Franței, Emmanuel Macron, ajunge marți seară în România, la baza militară Kogălniceanu, unde se va întâlni cu președintele Iohannis.

Deși se va afla în România, șeful statului francez nu va ajunge la București. Baza aeriană de la Kogălniceanu devine, practic, în această perioadă, „capitala militară” a României. Marți seară, președintele Franței va fi întâmpinat, în baza militară din Dobrogea, de premierul Nicolae Ciucă. Acesta din urmă cunoaște perfect unitatea, întrucât a fost șef al Statului Major al Apărării și ministru al Apărării. Macron va dormi în baza militară, alături de militarii francezi care sunt dislocați în această unitate din România.

A doua zi, miercuri, miercuri, la Kogălniceanu va sosi și președintele României, Klaus Iohannis. Cei doi șefi de stat vor avea o întâlnire în această bază militară. Amintim că armata franceză are o importantă participare la Grupul de Luptă NATO din România. Unitatea NATO numără circa 900 de oameni, este condusă de Franța și include militari din Belgia.

În baza militară Kogălniceanu se află soldați români, francezi și americani
Miercuri la amiază, președintele Macron va pleca din România în Republica Moldova, unde se va întâlni cu șefa statului, Maia Sandu. Toate aceste elemente din programul președintelui Franței sunt certe.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Motivul pentru care astăzi trebuie să bei o cafea în plus

Ziua Internațională a Cafelei a fost stabilită de Organizația Internațională a Cafelei în 2015, cu scopul de a aduce un omagiu fermierilor de...

Ministerul Investițiilor așteaptă 608 milioane de euro rambursări de la CE

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a transmis Autorităţii de Certificare şi Plată (ACP) din cadrul Ministerului Finanţelor, spre certificare şi rambursare, declaraţii de...

Povestea femeii care s-a vindecat miraculos de cancer prin puterea rugăciunii la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva va începe pe 7 octombrie, la primă oră. După citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva, racla cu sfintele moaște...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies