-1 C
București
luni, 24 ianuarie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalMacron intervine între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin

Macron intervine între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin

Preşedintele francez Emmanuel Macron va discuta „în următoarele zile” cu omologii săi ucrainean, Volodimir Zelenski, şi rus, Vladimir Putin, după un summit virtual între liderul de la Kremlin şi Joe Biden, pentru a evita o escaladare militară în Ucraina, a anunţat marţi Palatul Elysee, notează AFP.

Washingtonul a făcut cunoscut că preşedintele american a vorbit cu liderii francez, german, italian şi britanic pentru „a-i informa” despre conversaţia sa cu Vladimir Putin „şi a se consulte în legătură cu calea de urmat”.

Palatul Elysee a confirmat că preşedintele Macron se va întâlni vineri cu noul cancelar german, Olaf Scholz, la Paris şi că „vor examina împreună modalităţile de reangajare a Rusiei în cadrul formatului +Normandia+” dintre Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa, căruia Joe Biden „i-a acordat sprijinul deplin”.

Macron va încerca atât angajarea lui Zelenski, cât și a lui Putin în discuțiile formatului +Normandia+

„Cei cinci lideri şi-au reafirmat hotărârea de a lucra împreună pentru a garanta suveranitatea Ucrainei şi pentru a se asigura că stabilitatea şi securitatea acesteia sunt asigurate”, a spus Palatul Elysee într-un comunicat, potrivit agerpres.ro.

„În acest sens, ei rămân vigilenţi cu privire la iniţiativele agresive care ar putea fi luate de Rusia faţă de Ucraina”.

După cum declarase mai devreme, Emmanuel Macron a subliniat că, în opinia sa, este „necesar să se exploreze în continuare căile şi mijloacele pentru a asigura o dezescaladare a tensiunilor dintre cele două ţări”.

Obiectivul este „de a avea un format pentru ‘a diminua starea conflictuală’, a înlătura tensiunea din relaţia cu NATO”, a mai indicat preşedintele francez, în timp ce Moscova nu vede cu ochi buni posibila integrare a Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

STB, aproape mâncată de faliment. Greva pune pe butuci compania

Cinci zile de grevă înseamnă zeci de milioane de lei pierderi pentru compania STB, care este la un pas de faliment. Cel puțin asta...

Arhiepiscopul Teodosie, amendat pentru că nu a respectat carantina

Arhiepiscopul Teodosie a fost amendat pentru că nu a respectat carantina în care fusese plasat după contactul direct pe care l-a avut cu o...

Metrorex va asigura flota de trenuri pentru fluxul de călători generat de greva STB

Metrorex va pune marți la dispoziție flota de trenuri în funcție de fluxul de călători, iar jandarmii și polițiștii vor fi prezenți în zona...
Ultima oră
Pe aceeași temă