1.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeEconomieEconomie internăLux din bani publici. Baronii Moldovei care au sărăcit populația

Lux din bani publici. Baronii Moldovei care au sărăcit populația

,,Moldova nu e a mea şi nici a voastră nu e, ci a urmaşilor urmaşilor voştri!” este celebra vorbă a lui Ștefan cel Mare care pare că nu a ajuns vreodată la urechile liderilor PSD din Moldova. În timp ce averile baronilor locali creșteau ca Făt-Frumos, oamenii din județele administrate de baroni deveneau tot mai săraci.

Lista baronilor PSD ar putea fi deschisă și nu neapărat închisă în următoarea ordine: Neamț (Ionel Arsene), Botoșani (Doina Federovici), Bacău (Dragoș Benea) și Iași (Maricel Popa), Marian Oprișan (Vrancea), respectiv Dumitru Buzatu (Vaslui).

Cazul baronilor condamnați nu este de ieri de azi, însă cazul liderului de la Vaslui, cel mai sărac județ din țară, Dumitru Buzatu a fost reținut vineri seară de către procurorii DNA după ce a fost prins cu o mită de 1.250.000 lei. Buzatu deține trei conturi de economii unde are mai puțin de 150.000 lei. Această sumă reprezintă mai puțin decât indemnizația sa anuală de președinte al CJ Vaslui, care se ridică la 164.268 lei.

Potrivit ultimei declarații de avere, depuse în iunie 2023, Dumitru Buzatu deține nouă terenuri, cu o suprafață totală de circa 10 hectare. Terenurile sunt în trei localități: Zapodeni, din Vaslui, unde deține un teren intravilan (709 mp), unul extravilan (708 mp) și unul agricol de peste 33.000 mp, toate achiziționate (nu precizează cum) în anul 2018.

În localitatea Saru Dornei, din județul Suceava, acesta deține alte patru terenuri: două agricole cu o suprafață de peste 67.000 mp, și două forestiere cu o suprafață totală de 38.500 mp. Cele trei terenuri au fost achiziționate (contract de vânzare-cumpărare) în anii 2008 și 2018. În aceeași localitate, fiul său, Tudor Buzatu, deține o casă de vacanță, cu o suprafață de doar 50 mp, achiziționată în anul 2013. Dumitru Buzatu mai deține alte două terenuri, unul agricol și unul intravilan în localitatea Ștefan cel Mare din Vaslui.

La categoria clădiri, Dumitru Buzatu menționează cinci construcții, toate aflate în localitatea Zapodeni, din județul Vaslui. Suprafața totală a celor cinci construcții este de peste 1.200 de mp. Prima dintre ele a fost construită în anul 2013, deci după ce este ales președinte al CJ Vaslui, iar următoarele sunt construite în anii 2014, 2018, 2018 și 2019. Toate cele cinci construcții sunt trecute ca „alte categorii de bunuri imobile”, nefiind nici apartamente sau case de locuit sau de vacanță.

Cât încasa de la stat baronul PSD de Vaslui

În ceea ce privește veniturile lui Dumitru Buzatu, acesta menționează indemnizația primită de la Consiliul Județean Vaslui, de 164.268 lei. La această sumă se mai adaugă alți 95.820 lei, pensie, plus alți 73.372 lei, pensia specială de fost parlamentar. În total, la finalul anului președintele CJ Vaslui încasa de la stat suma de 333.460 lei, ceea ce înseamnă circa 27.700 lei pe lună, adică o sumă de peste 5.000 de euro. Fostul deputat PSD mai precizează că încasează 1000 lei din închirierea unui imobil sau teren, dar și faptul că deține 20 de acțiune de la societatea SC ACIP PERLA SRL. În conturile de economii acesta precizează că deține aproape 150.000 lei. Buzatu mai precizează că în 2021 a luat un împrumut pe cinci ani de la o societate comercială, împrumut în valoare de peste 200.000 lei.

În ceea ce privește bunurile imobile acesta declară două automobile: o Lada, fabricată în anul 2008, și un Mercedes Benz, fabricat în 1979, automobil care anul trecut figura în declarația de avere a fiului. Acesta mai declară că deține o șalupă și o rulotă Buerstner tip 4752 din 1984.

Ionel Arsene, fugar în Italia

Ionel Arsene a devenit președintele PSD Neamț în 2010 și a fost deputat în mandatul 2012-2016, până în iunie 2016, când a obținut un mandat de consilier județean, ulterior fiind ales președinte al CJ Neamț, funcție pe care a ocupat-o până în iunie 2022. Arsene era considerat unul dintre mai bogați baroni locali. Pentru a nu fi luat în vizor, acesta prefera să țină banii cash. Anul trecut, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate de 196.100 lei, circa 43.500 de euro între averea dobândită şi veniturile realizate de către Ionel Arsene.

Dacă este să analizăm cazul lui Dumitru Buzatu, am putea spune că epoca baronilor locali pare să apună, însă analiști politici spun că aceste demascări sunt doar încercări de-ale premierului Marcel Ciolacu de a arăta că face curățenie la vârful PSD pentru a reuși să câștige cursa prezidențială de anul viitor, o promisiune deja făcută, având în vedere că PSD nu a câștigat un mandat la prezidențiale de 20 de ani.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Când vor circula trenurile din România cu 160 km/h?

Viteza medie cu care un tren de călători circulă la ora actuală în România este de 44 km/h. Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean a...
00:00:48

VIDEO. Momente emoționante! O mamă se revede cu fiica sa, după ce a fost luată prizonieră

O mamă care i-a blocat pe militanții Hamas pentru ca soțul și copilul ei să poată scăpa s-a reîntâlnit cu fiica ei de trei...
00:00:43

VIDEO. SUA, Coreea de Sud și Japonia consolidează securitatea cibernetică

Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia au convenit asupra unor noi inițiative pentru a răspunde amenințărilor Coreei de Nord în spațiul cibernetic, lansărilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă