19.6 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăLupte grele pe scăderea prețurilor. Concluzia este că abia peste trei luni...

Lupte grele pe scăderea prețurilor. Concluzia este că abia peste trei luni vom ști dacă decizia funcționează

Prețurile la 14 alimente de bază ar urma să scadă, după ce Guvernul dă vineri o Ordonanță de Urgență. Ideea reducerii prețurilor la alimentele de bază este discutabilă, întrucât ministrul finanțelor Marcel Boloș ne anunță că abia peste trei luni vom afla dacă această măsură funcționează.

Marcel Boloş a arătat că proiectul de ieftinire a preţurilor, elaborat de Ministerul Agriculturii, a fost explicat în coaliţie şi are ca obiectiv final ieftinirea preţurilor la produselor alimentare prin plafonarea marjelor adaosului comercial la nivel de procesator cu 20%, la nivel de distribuitor cu 5% şi la nivel de vânzător final de asemenea cu 20%.

”Este proiectul mult aşteptat de către toţi românii şi urmează să fie aplicat pe o perioadă de trei luni de zile şi sunt aşteptate ieftiniri considerabile la aceste produse alimentare”, a mai spus Boloş.

Ministrul Finnațelor a menţionat că ”trebuie să fim atenţi ca această ieftinire să apară pe tot lanţul de la procesator până la vânzătorul final şi distribuitor şi să fie implementat aşa cum a fost susţinut de ministerul Agriculturii.

Marcel Boloş a mai spus că după trei luni de zile se va realiza un impact al măsurii şi se vor lua deciziile următoare în ceea ce priveşte consecinţele pe care le-au produs aceste măsuri.

”Discutăm de tot lanţul valoric, de la procesator 20%, apoi la distribuitor 5% şi, în final, la retailer 20%. În prezent, în discuţiile pe care le-am purtat cu domnul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, şi din documentarea pe care dumnealui a făcut-o, la nivel de retailer, 80%, se pare că a ajuns acest nivel al adaosului comercial. La procesator în jur de 40-50%. Este o măsură bine venită, pentru că pe perioadă de criză am văzut cum preţurile la alimente şi la celelate materiale, dacă vreţi materialele de construcţii şi preţurile la utilităţi, au crescut simţitor, deja s-a mai produs acest lucru şi este firesc ca astfel de măsuri să fie luate, mai ales atunci când discutăm de interesul românilor şi a populaţiei”, a explicat el. 

Lista produselor care se ieftinesc: Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități; Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%; Brânză telemea din lapte de vacă vrac; Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame; Făină albă de grâu ”000” 1 Kg; Mălai standard 1 kg; Ouă de găină calibrul M 10 buc; Ulei de floarea-soarelui 1L; Carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard); Carne proaspătă porc (carne porc lucru, pulpă porc); Legume proaspete vrac (roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia); Fructe proaspete vrac (mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă); Cartofi proaspeți albi vrac; Zahăr alb tos 1 Kg.

Premierul Marcel Ciolacu dădea asigurări că măsura nu îi va afecta pe producătorii români.

„Aş vrea să încep cu o veste bună. Am primit deja răspunsul marilor lanţuri de magazine la propunerea noastră privind schema de reducere a preţurilor la alimentele de bază. Şi vă pot spune că retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate. Avem astfel toate condiţiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ, şi chiar aş dori să le mulţumesc pentru promptitudine şi pentru această abordare. Asta înseamnă o scădere garantată a preţului la unele produse de bază din gama celor indispensabile populaţiei. Şi aici ne referim foarte clar la: pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume şi fructe proaspete. Vreau să subliniez foarte clar: va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români. Cred că românii merită din plin un asemenea gest sub forma unui efort comun al statului şi al mediului privat”, a spus premierul.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a spus că mecanismul nu va presupune o plafonare a prețurilor.

„Nu intenționăm să plafonăm prețurile. Nu este vorba de un preț fix la un aliment, ci de o limitare a adaosului comercial într-o zonă de confort pentru cei care produc, pentru cei care vând și care distribuie. Este un lanț mai lung, dar producătorii din România nu vor fi afectați.”, a spus Radu Oprea.

Practic dacă măsura va funcționa temporar pentru o perioadă de trei luni, nu ar fi exclus ca din luna octombrie să vedem din nou sucmpiri uriașe la raft la toate produsele sau în tot acest interval de trei luni să fie ușor ieftinite produsele de bază, dar celelalte să fie scumpite pentru a contrabalansa.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Elevii români, medaliați la Olimpiada Balcanică de Matematică. Mesajul ministrului Educației

O medalie de aur, patru de argint şi una de bronz au fost obţinute de elevii români la Olimpiada Balcanică de Matematică, desfăşurată zilele...

Ghid complet despre tâmplărie din aluminiu

Tâmplăria din aluminiu a devenit o alegere populară pentru multe proiecte de construcție și renovare datorită proprietăților sale durabile și esteticii versatile. În acest...

România va avea cel mai mare skate park din estul Europei

Baza sportivă şi de agrement "Dumitru Dobrescu" din Slatina, unde municipalitatea a amenajat un skate park ce corespunde cerinţelor practicanţilor acestui sport şi care,...
Ultima oră
Pe aceeași temă