9.2 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSocialEvenimentLocalnicii protestează împotriva demolării pieței Berceni. Primarul Băluță promite că, încă un...

Localnicii protestează împotriva demolării pieței Berceni. Primarul Băluță promite că, încă un an, piața va funcționa

Sute de persoane au protestat, în ziua de sâmbătă, 13 ianuarie 2024, împotriva intenției de demolare a pieței Berceni – Olteniței.

Protestul s-a derulat în urma unui apel lansat de filiala AUR – București. Potrivit unui comunicat de presă transmis de AUR, Primăria Sectorului 4 are intenția de a demola Piața Berceni – Olteniței. “Atât comercianții din piață, cât și locuitorii din zonă sunt nemulțumiți de propunerea anunțată de administrația locală a Sectorului 4 de transformare a pieței într-o grădiniță. Potrivit protestatarilor, în proximitate sunt deja trei grădinițe, iar Piața Sudului are prețuri prea mari pentru buzunarele lor și prea puține produse”, susține un comunicat de presă transmis de AUR.

„La Piața Berceni – Olteniței își fac cumpărăturile atât tinerii care s-au mutat în cartier, cât și bunicii care au acest obicei de zeci de ani. De asemenea, aici își desfac marfa producători din Berceni, Vidra, Vărăști, Copăceni, Colibași și alte localități de la sud de Capitală. Sunt destule spații în Sectorul 4 în care pot fi deschise grădinițe sau creșe, nu e nevoie de schimbarea destinației unei piețe funcționale. Susținem și noi construirea de creșe, grădinițe și școli, dar nevoia reală este în cartierele noi, unde s-a construit haotic, doar blocuri de locuințe, fără alte facilități. Unde vor găsi de lucru apoi comercianții din această piață? De unde vor mai putea cumpăra legume și fructe proaspete locuitorii din cartier? Nu amestecăm piețele cu grădinițele, una este una, alta este alta”, a declarat în timpul manifestației Mihai Enache, președintele AUR București.

Potrivit unei hotărâri din decembrie 2023 a Consiliului Local al Sectorului 4, pe amplasamentul actualei piețe Berceni – Olteniței ar urma să se construiască o unitate de învățământ preșcolar. După ce această informație a fost făcută publică, locuitorii Sectorului 4 și-au exprimat inițial nemulțumirile în mediul online, inclusiv prin intermediul unei petiții.

Față de discuțiile purtate în mediul online a avut o reacție și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță. Într-un mesaj postat pe facebook, primarului Sectorului 4 i s-a cerut să lase să funcționeze piața Berceni – Olteniței. Iată ce a răspuns primarul Daniel Băluță, în seara de 13 ianuarie 2024:

“NU se demolează nicio piață. Până la sfârșitul acestui an, Piața Berceni ESTE O PIAȚĂ PRIVATĂ! Ea nu va fi nici demolată și nici nu i se va schimba destinația. La expirarea acestui interval, Piața Berceni revine în proprietatea Consiliului Local Sector 4. Din acel moment, împreună cu dumneavoastră, cetățenii, dar și împreună cu Consiliul General al Municipiului București vom decide dacă este oportună PROPUNEREA, ca în locul pieței să ridicăm o creșă/grădiniță, având în vedere că numai astăzi sunt peste 2.000 de copii care nu au locuri în grădinițele și creșele pe care le avem deja în sectorul nostru”

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Edilul vrea să înoate contra curentului

Primarul localități Jupâneşti din județul Gorj a stârnit valuri de nemulțumire în rândul cetățenilor, după ce a anunțat planuri ambițioase pentru construcția unui...

Grav abuz DNA. Șapte ani de închisoare degeaba pentru Adamescu, într-un dosar instrumentat

Într-un caz care a ridicat serioase semne de întrebare cu privire la legalitatea și integritatea procurorilor anticorupție, Tribunalul București a emis o hotărâre...

Lista preliminară a stranierilor convocați de selecționerul Edward Iordănescu pentru amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia

Luna aceasta, naționala României dispută primele amicale din 2024, iar selecționerul Edward Iordănescu a trimis 28 de convocări preliminare pentru fotbaliști care evoluează în...
Ultima oră
Pe aceeași temă