15.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSocialLocalitățile cu cel mai mai bun aer din România. Orașele care sunt...

Localitățile cu cel mai mai bun aer din România. Orașele care sunt peste București

Orașe precum Oradea și Reșița au depășit Capitala în privința calității aerului, traficul intens fiind o piedică majoră pentru un aer respirabil. Aceasta este una dintre concluziile raportului de performanță urbană City Index 2024, realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare, conform ZF.

Municipiul București are un trafic auto la limita funcționalului, iar calitatea aerului lasă de dorit, spun autorii studiului:

„Cu o populație de peste 1,71 milioane de locuitori, Bucureștiul este de aproape șase ori mai mare decât orice alt oraș din România, context în care concurează mai degrabă cu metropolele europene. (…) Cu o activitate economică și culturală intensă, dar și cu un trafic auto la limita funcționalului și o calitate a aerului care lasă de dorit”.

Alte orașe stau mai bine în privința calității aerului pentru locuitorii lor, mai arată raportul de performanță urbană, care a evidențiat și care este orașul cu cea mai bună calitate a aerului din România:

„În pofida profilului său de dezvoltare predominant industrial, Oradea a reușit performanța de a proteja calitatea aerului din zonă. Este orașul cu cea mai bună calitate a aerului dintre cele mai performante zece orașe din City Index, datorită unui sistem modern de încălzire centralizată, care utilizează parțial energie geotermală, și a investițiilor în mobilitatea urbană, care au decongestionat traficul în zona centrală.”

Bistrița se află în top 5 orașe din punct de vedere al calității aerului

Datorită proximității parcurilor și rezervațiilor naturale, precum și a marii suprafețe de spații verzi din oraș, Bistrița este printre orașele cu cel mai bun aer din țara noastră.

„Deși este capitala industriei chimice din România, Râmnicu Vâlcea înregistrează un indice de calitate a aerului net superior celui din marile orașe, fiind și unul dintre cele mai verzi orașe. În acest context, nu trebuie să ne surprindă că vâlcenii au cea mai ridicată speranță de viață din România.”

Indicatorul calității aerului din City Index se referă la nivelul de poluare, impactând direct sănătatea locuitorilor și atractivitatea orașului pentru locuire și afaceri.

Raportul a fost realizat de echipa Institutului pentru Orașe Vizionare, în colaborare cu 16 specialiști naționali și internaționali, și se bazează pe 51 de criterii, dintre care unele nu sunt legate de administrație, precum poziționarea geografică.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Ciucă sugerează că Simion l-ar putea învinge pe Ciolacu în turul al doilea: Simion nu e Vadim

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului la prezidențiale, a declarat, marți, că dacă Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) vor ajunge în...

România, în pragul unei crize economice: Fonduri europene în pericol și noi taxe așteptate

Mediul de afaceri își exprimă îngrijorarea, cu privire la măsurile fiscale preconizate pentru 2025 Liderii patronatelor avertizează că noile taxe vor fi anunțate, abia...

Departamentul de Justiție al SUA cere vânzarea browserului Chrome de către Google

Departamentul de Justiție al Statelor Unite intenționează să ceară unui judecător federal să oblige Google (Alphabet) să vândă browserul Chrome, într-o mișcare agresivă ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă