12.4 C
București
sâmbătă, 19 aprilie 2025
AcasăInternaționalLiderii UE se reunesc la Bruxelles pentru a discuta despre competitivitate, Ucraina...

Liderii UE se reunesc la Bruxelles pentru a discuta despre competitivitate, Ucraina și apărare

Dezbaterea liderilor privind competitivitatea se axează pe trei direcții principale: simplificarea reglementărilor, politica energetică și integrarea economică și investițională

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc la Bruxelles, pe 20-21 martie 2025, pentru o reuniune formală a Consiliului European, având pe agendă subiecte – cheie, precum competitivitatea, situația din Ucraina și viitorul apărării europene. Evenimentul urmează Consiliului European extraordinar din 6 martie, dedicat apărării Europei, în noul context geopolitic. La prânzul de lucru va participa și secretarul general al ONU, António Guterres.

UE se confruntă cu multiple provocări economice și geopolitice, ceea ce impune consolidarea autonomiei strategice și a rezilienței Europei. În acest sens, dezbaterea liderilor privind competitivitatea se axează pe trei direcții principale: simplificarea reglementărilor, politica energetică și integrarea economică și investițională. Printre domeniile discutate se numără inovarea, decarbonizarea industriei, dezvoltarea competențelor profesionale și sectoarele cheie precum cel auto, al oțelului și al metalelor.

În cadrul reuniunii, se va discuta și despre noul Cadru Financiar Multianual, bugetul pe termen lung al UE și noi resurse proprii care ar putea sprijini finanțarea proiectelor europene.

În ceea ce privește războiul din Ucraina, UE reafirmă principiul „păcii prin forță”, conform faptului că Ucraina trebuie să fie pe o poziție mai puternică decât înainte, în timpul și după negocierile de pace. Liderii vor analiza ultimele evoluții ale conflictului și declarația comună dintre Ucraina și SUA, care include propuneri pentru un acord de încetare a focului, eforturile umanitare și reluarea sprijinului militar american.

Până în prezent, UE a oferit Ucrainei 135,4 miliarde de euro, din care 49,2 miliarde pentru sprijin militar. În 2025, blocul european va contribui cu 30,6 miliarde de euro, utilizând Mecanismul pentru Ucraina și veniturile extraordinare ale G7.

Un alt subiect central este viitorul apărării europene. Printre priorități se numără apărarea aeriană și antirachetă, artileria, dronele, sistemele cibernetice și mobilitatea militară.

Consiliul European va aborda și situația din Orientul Mijlociu, cu un accent deosebit pe conflictul din Gaza și aplicarea acordului de încetare a focului. Migrația rămâne o temă prioritară, iar liderii UE vor evalua progresele înregistrate, inclusiv eficiența returnării migranților.

Reuniunea vine după cea extraordinară din 6 martie, în care liderii UE au reafirmat principiile esențiale pentru negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia. Conform concluziilor anterioare, nu poate exista o soluție fără implicarea Ucrainei și Europei, iar orice acord trebuie să includă garanții solide de securitate pentru Kiev.

Consiliul European, creat inițial ca un forum informal în 1973, a devenit o instituție oficială prin Tratatul de la Lisabona din 2009. Acesta stabilește direcțiile strategice ale UE, însă nu are putere legislativă directă. Din Consiliu fac parte șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre, președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene. Deciziile sunt luate, în general, prin consens.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Un test simplu cu o riglă arată cât de predispuși suntem la un deces prematur

Oamenii de știință au descoperit că timpul de reacție la un test simplu poate dezvălui în ce măsură creierul uman este încă în stare...

Miracolul Învierii Domnului Iisus Hristos: Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim

Lumina Sfântă s-a aprins la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, la ora 14.36. Patriarhul Ierusalimului iese chiar în aceste momente din Sfântul Mormânt și...

Minivacanța de 1 Mai pusă în pericol de poluarea de la Marea Neagră

Este pericol de poluare la malul Mării Negre, chiar în prag de minivacanța de 1 Mai. Asta, din cauza petelor de petrol care au...
Ultima oră
Pe aceeași temă