Viitorul pieței muncii va fi marcat de o colaborare tot mai strânsă între oameni și tehnologie, însă factorul uman rămâne esențial pentru succesul organizațiilor. Aceasta a fost una dintre concluziile principale ale conferinței
„Anul 2024 a fost un an cu destul de multă lipsă de predictibilitate şi 2025 este şi el incert. Vedem un trend în acest moment: este foarte mult despre asumare, leadership orientat spre oameni şi înţelegere. Cum eşti tu ca lider, aşa este şi echipa ta”, a declarat el în cadrul conferinței „Top Angajatori undelucram.ro: Transformarea resurselor umane – perspective și soluții 2025”, organizată în parteneriat cu Ziarul Financiar și Business Magazin.
Automatizarea și AI – o oportunitate, nu o amenințare
David Whelan, director în cadrul LinkedIn Talent Solutions, a subliniat importanța adoptării inteligenței artificiale în organizații, subliniind că liderii trebuie să prioritizeze atât automatizarea, cât și dezvoltarea echipelor.
„Trebuie să ne uităm la ce poate fi automatizat. Indiferent de partea companiei în care lucraţi, gândiţi-vă la care sunt sarcinile care pot fi îndeplinite cel mai bine de un robot şi care sunt sarcinile care pot fi îndeplinite cel mai bine de un om. (…) Pentru ca o organizaţie să prospere, există trei lucruri la care trebuie să ne uităm: produsul, serviciul şi, cel mai important, oamenii. Companiile cu cei mai buni oameni câştigă”, a spus el.
În opinia sa, liderii trebuie să fie un exemplu pentru echipe și să învețe continuu.
„În această nouă lume a muncii, există încă un război pentru talente. Conduceţi prin exemplu. Învăţaţi unii de la alţii. 2025 este despre găsirea primului câştig AI”, a adăugat Whelan.
Oamenii sunt cheia succesului organizațional
Gabor Olajos, country managing director la Pluxee România & Bulgaria, a subliniat că, în ciuda presiunilor moderne, succesul organizațiilor depinde de echipe unite și eficiente.
„Leadershipul este o temă foarte importantă, suntem atât de buni pe cât este echipa noastră. Oamenii sunt făcuţi să lucreze împreună, nu putem face nimic singuri”, a afirmat el.
Ionela Sulugiuc, director național de resurse umane la Lidl, a confirmat această viziune, precizând că, în contextul actual, compania investește activ în dezvoltarea liderilor.
„Pentru noi, un buton important în care vrem să investim este acest buton de leadership şi ce înseamnă liderii în organizaţie. (…) Cea mai bună modalitate prin care noi comunicăm cu angajaţii noştri sunt faptele pe care le punem în practică”, a explicat ea.
Piața muncii: Fericirea angajaților crește performanța
Matt Phelan, cofondator The Happiness Index, a subliniat legătura directă dintre bunăstarea angajaților și rezultatele organizaționale.
„Angajaţii fericiţi sunt mai creativi, vând mai mult, au performanţe mai bune. Companiile cu angajaţi mai fericiţi îşi depăşesc concurenţii din industrie”, a afirmat el, subliniind că fericirea la locul de muncă este un factor decisiv pentru succes.
Conferința a evidențiat că, deși tehnologia va continua să transforme piața muncii, leadershipul autentic, orientat spre oameni, va rămâne esențial pentru prosperitatea organizațiilor în 2025 și dincolo de această perioadă.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.