19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăPoliticăLiderii Coaliției lucrează la listele de la europarlamentare. Se caută independeți pentru...

Liderii Coaliției lucrează la listele de la europarlamentare. Se caută independeți pentru Bruxelles și București

Liderii coaliției PSD-PNL negociază dur pentru listele europarlamentare, dar și funcția de primar general al Capitalei și cele care vor fi după alageri. O nouă ședință a Coaliției este programată pentru luni.

E greu de înțeles de ce PSD și PNL au decis să facă liste comune pentru alegerile europarlamentare, în contextul în care toate sondajele de opinie din ultima perioadă arată că PSD ar obține la europarlamentare un scor de 30%, în fond cam același rezultat ca la alegerile parlamentare din 2020. Singura explicație publică pe care am auzit-o a fost că actuala Coaliției trebuie să fie unită și să evite în toate modurile posibile un val al extremismului care ar putea luat avânt în țara noastră. Extremistul de dreapta a prins contur în câteva state europene, însă am observat că la fel de repere s-a și dezumflat.

Liderii Coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au declarat că au decis ca o femeie independentă cu legături la Bruxelles să deschidă lista la europarlamentare, dar și un independent pentru Primăria Capitalei.

Din informațiile R.L. pe lista de la europarlamentare ar putea fi luată în calcul chiar și șefa Comisiei Europene din România, Ramona Chiriac, însă rămâne de văzut dacă va fi bătută palma pe această variantă.

Un independent se caută și la Primăria Capitalei, în condițiile în care PSD și PNL au în plan să meargă cu candidați comuni în orașele importante. Un nume avansat este cel al medicului Călătin Cîrstoiu sau chiar omul de afaceri Dan Șucu.

Tot în ședința coaliției de luni e posibil să se dezbată și devansarea calendarului pentru alegerile prezidențiale, în condițiile în care PNL nu a dat un vot în această direcție. Asta, deși Marcel Ciolacu a spus că va anunța calendarul complet al alegerilor și că va începe să schimbe legislația. 

Marcel Ciolacu: În alegerile din 2024 niciun partid politic nu va avea 50%

Marcel Ciolacu a afirmat că în alegerile din 2024 niciun partid politic nu va avea 50%. El a precizat că după şedinţele de Guvern se uita la ştiri şi vedea că este un scandal imens între PSD şi PNL şi a menţionat că nu exista acest scandal la Guvern, dar că era precampanie şi lumea încerca să se poziţioneze din punct de vedere electoral.

„Este evident că în alegerile din anul 2024, care vor fi toate alegerile într-un singur an, niciun partid politic nu va avea 50%. Eu vă spun acum în calitatea de prim-ministru.  Am o echipă în Guvernul României, indiferent dacă vorbesc de miniştrii Partidului Social-Democrat sau de miniştrii Partidului Naţional-Liberal. Şi după şedinţele de Guvern, după o zi de lucru la Guvern împreună cu miniştrii, indiferent de culoarea politică, mergeam acasă şi la fel ca şi dumneavoastră, făceam greşeala de a mă uita la ştiri. Şi acolo constatam că este o nenorocire în România şi un scandal imens între Partidul Social-Democrat şi Partidul Naţional-Liberal. Noi la guvern nu aveam acest scandal. Deci era evident nu că cineva dorea acest lucru, era evident că urmează anul electoral, că urmează alegeri. Este un fel de precampanie în care toată lumea încearcă să se poziţioneze şi toată lumea încearcă să se certe cu celălalt”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au fost întrebaţi miercuri dacă PSD şi PNL îşi asumă un scor de 50% la europarlamentare. Astfel, Ciolacu a spus că „va fi un scor foarte bun”, iar Ciucă a precizat că „ne asumăm scorul care să ne plaseze pe primul loc la alegerile europarlamentare”.

Chestionaţi dacă demisionează, în cazul în care nu va fi un scor de 50%, Marcel Ciolacu a replicat: „Eu o să demisionez dacă pierd alegerile. Momentan nu am pierdut niciun rând de alegeri”, iar Nicolae Ciucă a spus că „rolul nostru astăzi, când am luat o decizie care vizează desfăşurarea unei campanii politice şi a unei confruntări politice nu este acela de a discuta despre demisie” şi că „e vorba de a face tot ce ne stă în putinţă să mobilizăm activul de partid, electoratul, să reuşim ca scorul pe care îl obţin partidele separat la locale şi împreună la europarlamentare să fie cel mai bun cu putinţă”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Răsturnare de situație în opțiunile pentru Primăria Capitalei. Nicușor Dan a ajuns primul în intențiile de vot, înaintea lui Piedone

Nicușor Dan a ajuns primul în intențiile de vot pentru funcția de primar general al Capitalei iar principalul său contracandidat, Cristian Popescu Piedone, a...

Portul Constanța a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, anunță premierul Ciolacu

Portul Constanţa a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, pentru Europa Centrală şi de Est, a anunțat premierul...

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbușit. Șapte persoane sunt date dispărute

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbușit în mare în timpul unui exercițiu de antrenament, iar mai mulți membri ai echipajului aflați la bord...
Ultima oră
Pe aceeași temă