17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăInternaționalLetonia ia măsuri militare noi pentru a se apăra de Rusia

Letonia ia măsuri militare noi pentru a se apăra de Rusia

În Letonia, un nou set de măsuri militare se vor lua pentru a se putea contracara eficient amenințarea pe care o reprezintă Rusia.

După ce săptămâna trecută ministrul leton al apărării, Artis Pabriks, a anunţat reintroducerea serviciului militar obligatoriu, pe fondul tensiunilor crescânde cu Rusia vecină şi a războiului din Ucraina, luni preşedintele leton Egils Levits a mers mai departe, făcând apel la creşterea bugetului pentru apărare şi extinderea serviciului militar obligatoriu şi la femei, relatează Reuters.

“Securitatea este prioritatea politicii noastre în ziua de azi. 2,5% (din PIB) pentru apărare sunt deja angajaţi, dar s-ar putea să nu fie suficient şi trebuie să fim pregătiţi”, a declarat Levits pentru Reuters.

Letonia, membră a NATO şi UE, a anunţat că intenţionează să-şi majoreze bugetul apărării la 2,5% din PIB până în 2025, de la circa 2% în prezent, în cadrul eforturilor de creştere a securităţii după invazia rusă din Ucraina. Potrivit lui Levits, cheltuielile avute în vedere includ construirea de noi baze militare pentru a putea găzdui un număr sporit de trupe ale NATO, după cum s-a convenit la summitul de la Madrid de luna trecută, însă Letonia ar putea fi nevoită să aloce un buget şi mai mare, conform agerpres.ro.

Letonia ia noi măsuri militare pentru a se putea apăra de Rusia printre acestea fiind creșterea bugetului apărării la 3% din PIB

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a propus la rândul său recent creşterea bugetului apărării la 3% din PIB, după ce Polonia a introdus o ţintă similară, aminteşte Reuters.

În acelaşi timp, după ce ministrul leton al apărării, Artis Pabriks, a evocat marţea trecută o apropiată reintroducere a serviciului militar obligatoriu, preşedintele Levits a sugerat luni ca serviciul militar să fie o îndatorire pentru toţi cetăţenii, indiferent de sex.

“Consider că este nevoie de egalitate în acest sens şi susţin această idee pentru toţi cetăţenii letoni cu vârsta specifică – acest lucru trebuie făcut independent de sex”, a spus Levits, ceea ce ar permite creşterea numărului letonilor cu aptitudini militare în rezervă.

Atât reintroducerea serviciului militar, cât şi majorarea bugetului apărării trebuie analizate de parlament înainte de a putea intra în vigoare.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Un diplomat al Ambasadei Rusiei la București, declarat persona non grata în România

Un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost declarat, vineri, persona non grata pe teritoriul României, informează Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit MAE,...

DGA și mascații au descins la Râmnicu Sărat! Acuzații de corupție

În dimineața zilei de vineri, în jurul orei 04:00, procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Buzău, sprijiniți de trupele speciale al IPJ Buzău, au...

Circulația pe Transalpina, oprită în acest weekend

Circulaţia rutieră va fi oprită, sâmbătă şi duminică, pe drumul naţional DN 67C, pentru desfăşurarea competiţiei sportive „Transalpina Master Challenge”. Potrivit Direcției Regionale de Drumuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă