5.2 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăPoliticăLa Chișinău s-a aprobat prelungirea stării de urgență în Republica Moldova pentru...

La Chișinău s-a aprobat prelungirea stării de urgență în Republica Moldova pentru încă 60 de zile

Parlamentul de la Chişinău a aprobat joi prelungirea stării de urgență în Republica Moldova pentru încă 60 de zile, la propunerea guvernului, începând cu 5 aprilie 2023, cu 61 de voturi pentru şi 14 împotrivă (din cele 101 de locuri în legislativ), relatează Deschide.md şi Newsmaker.

Potrivit autorităţilor, situaţia de securitate din regiune rămâne precară, iar Republica Moldova este ţinta unui larg spectru de manifestări ale ‘războiului hibrid’, prin care se încearcă destabilizarea ţării, cum ar fi promovarea în spaţiul informaţional a falsurilor şi manipulărilor, inclusiv cu tentă militară, instigarea la ură, xenofobie şi separatism.

Premierul Dorin Recean a motivat necesitatea prelungirii stării de urgenţă prin agresiunea rusă care continuă în Ucraina şi care, prin consecinţele sale, afectează şi Republica Moldova.

“Din păcate, războiul profund injust şi imoral purtat de Rusia împotriva Ucrainei continuă, cu consecinţe care se resimt inclusiv în ţara noastră”, a spus el.

Recean a menţionat că “prelungirea stării de urgenţă este absolut necesară şi din cauza faptului că ne confruntăm, în continuare, cu elemente ale unui ‘război hibrid’ purtat împotriva ţării noastre – un război menit să ne împiedice să fim o ţară liberă, integrată în Uniunea Europeană”.

Prelungirea stării de urgență în Republica Moldova pentru încă 60 de zile are legătură cu supunerea constantă la atacuri hibride

“Suntem supuşi constant unor atacuri hibride” al căror scop “este să aducă destabilizare în Republica Moldova”, a afirmat premierul moldovean, evocând în acest sens “recrudescenţa protestelor plătite în luna martie”, organizare de Partidul ŞOR (prorus) al oligarhului fugar Ilan Şor, potrivit agerpres.ro.

Deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Grigore Novac, a remarcat, între altele, că “autorităţilor le convine această stare de urgenţă”, afirmând că se aştepta la o “dezbatere mai substanţială” cu privire la necesitatea prelungirii stării de urgenţă.

Parlamentul Republicii Moldova a declarat stare de urgenţă pe întreg teritoriul republicii pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 24 februarie 2022. Hotărârea a fost adoptată în urma propunerii făcute de guvern, având drept temei situaţia privind securitatea din regiune şi asigurarea securităţii naţionale. De atunci starea de urgenţă a fost periodic prelungită, potrivit media citate.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Premierul Ciolacu vede tot coaliția PSD-PNL la guvernare și în 2025

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seară că prin formarea coaliţiei PSD-PNL s-a asigurat stabilitate politică şi că, în acest moment, nu vede altă...

Hunor: Iohannis are un grad mare de neîncredere în comunitatea maghiară

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la un grad mare de neîncredere în comunitatea maghiară, comunitate care l-a votat în proporţie de peste 80%, a...

Moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov sunt în pelerinaj la Ploiești

Comisia Municipală pentru Transport și Siguranța Circulației din cadrul Primăriei Ploiești a avizat favorabil pelerinajul cu Sfintele Moaște ale Sfântului Dimitrie Basarabov, în municipiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă